Eerst weer enkele mededelingen.
André verzoekt de leden het stembiljet voor de Algemene Vergadering van 15 februari in te vullen en terug te sturen naar voorzitter@lvsl.nl. Graag vóór 8 februari. Vragen kunnen ook vooraf per mail worden gesteld.

Vanavond is filmanalyse weer aan de beurt. Dat wordt gedaan door Jan van Wandelen. Hij zal 2 films analyseren en doet dat vanuit zijn werkkamer. Daarna worden nog twee films vertoond maar dan is Jan al ‘naar huis’.

West Holland Liberationtour 5 mei 2005 – film van Peter Meijer

liberationtourJan laat de film van ongeveer vijfeneenhalve minuut zien en zal hem daarna bespreken. De vereniging ‘Keep them Rolling’ rijdt met gerestaureerde militaire voertuigen een liberation tour door West Nederland. Onder de voertuigen bevinden zich ook Harley-Davidson motoren. Het eindpunt is het Malieveld in Den Haag voor een manifestatie.

Jan gebruikt voor het analyseren de methode die de NOVA hanteert bij de jurering van films. Zoals verhaalstructuur, filmische vormgeving, montage en geluid. Het begin van de film is goed volgens Jan. Het geeft een goed beeld waar het over gaat. En ook de aftiteling is in orde.

Tip van Jan: interview de deelnemers aan zo’n evenement. Er zijn mooie composities gefilmd. In de jaren tachtig hield je je camera stil bij het filmen. Dat is tegenwoordig niet meer zo strikt. Beweeg de camera als het een doel heeft. De montage van deze film is goed gedaan. Het geluid is in orde.

Punten van aandacht: houd camera stil, beweeg alleen indien je een duidelijk doel ‘voor ogen’ hebt; Film langere shots (meer montagemogelijkheden) Samengevat een leuke film om naar te kijken met mooie beelden en goed geluid.

SKS kampioenschap Skûtsjesilen – film van Jaap Rostohar

skutsjesilenEen film over vrachtschepen uit 1900 die een wedstrijd houden op het IJsselmeer. Deze schepen hebben een lengte van 20 meter en een diepgang van slechts 40 centimeter. De meerdaagse wedstrijden trekken veel publiek. Een leerzaam verslag van Jaap met termen als ‘Eernerwoude je gooit je fok te vroeg los’ en ‘zo kan je de boei niet ronden’ of ‘hij valt stil’ en ‘wie gaat het eerst overstag’.

Een mooie intro met achtergrondinformatie van de schepen aldus Jan van Wandelen en een compliment van hem voor de stem van de ‘verslaggever’. Jan denkt dat deze film bij een clubwedstrijd veel punten krijgt voor filmische vormgeving, montage en geluid. Chapeau Jaap. H

ij heeft één tip. Er komen vrij veel beelden voor die er ongeveer hetzelfde uitzien. Wat afwisseling zou de film nog mooier maken (waarom deze wedstrijd, shots van publiek, tussenstand doorgeven). Verder zijn de composities prachtig en camerabewegingen zien er professioneel uit. Geen foutjes in de montage en het geluid is prima. ‘Ik heb er geboeid naar zitten kijken’ aldus Jan. Nou dat is wel een mooi compliment Jaap. Blijf lang bij de LVSL want we kunnen nog wel het een en ander van je leren.

Renovatie van Schouwenhove fase 2 en 3 – film van Pim van der Ende

schouwenhove-fase-2-3Twee films over de renovatie van flatgebouw Schouwenhove in Leiden. Pim woont er zelf en heeft veel opnamen gemaakt van de werkzaamheden. Met een drone zijn die prachtig in beeld te brengen. Er worden de nodige materialen afgevoerd en nieuwe weer aangevoerd. We zien veel details over takelen, boren, heien, lassen, betonvlechten en meer. Wel eerst alle leidingen aanbrengen voordat de betonvloer wordt gestort!

Hoewel er hard gewerkt wordt is er tijd voor het plaatsen van een kerstboom. En stalen neuzen in de werkschoenen zijn essentieel als de betonbekisting wordt weggetrapt. Een hele klus om zo’n complex te renoveren. Er lopen zelfs mannen in witte pakken omdat er asbest verwijderd moet worden verwijderd. Zou het asbestverwijderingsbedrijf P. Kruit een ‘explosieve’ opruimmethode hanteren? Dat zien we helaas niet.

Veel opnamen zouden goed gebruikt kunnen worden voor (toekomstige) medewerkers aan dergelijke projecten. Beeld zegt meer dan tekst. De opname van de hijskraan die ‘zichzelf opvouwt’ is leuk gefilmd. De film eindigt met het afbreken van de stellages. Het werk zit erop.

Wim Hofman