Vandaag is de eerste maandag van de maand en dus filmanalyse. Eerst nog even dit. 29 maart is de vijfde maandag in de maand en dat betekent clubwedstrijd. Het onderwerp: mijn favoriete plekje. De maximale speeltijd: 5 minuten. Dan nu de filmanalyse, die vanavond wordt verzorgd door Leo van Aubel en Cees Landwier. Er worden 3 films besproken.

Henk Gijzen speelt eigen werk op het Garrels orgel van de Marekerk – film van Ton Jansen

De film van ruim 8 minuten is een registratie van het bespelen van het Garrels orgel van de Marekerk in Leiden. Dat wordt gedaan door de vaste organist Henk Gijzen, die eigen werken speelt. Ton heeft details over de film meegestuurd die later door Leo worden voorgelezen. Tijdens het spel van Henk Gijzen komt zijn ‘voetenwerk’ goed in beeld. Ook het interieur van de kerk krijgt aandacht. Ton filmt de klok van de kerktoren aan begin (11:55) en eind (13:10). Uit die 5 kwartier is deze film gemonteerd! Na afloop van de film leest Leo de meegestuurde notitie voor. Er wordt onder andere naar een link op Youtube verwezen waar het spel van Henk kan worden bewonderd. Leo bespreekt de film aan de hand van verhaal, filmische vormgeving, montage en geluid. Samenvattend, een film met goede verzorging van beeld, geluid en montage. Een ingetogen registratie van het orgelspel. Informatie over orgel en werk van de organist zouden de film completer hebben gemaakt.

Langs water in India – film van Marion Smit

Een film van 10 minuten over het bezoek van Marion aan India in 2008. In 2020 heeft ze daar een nieuwe montage van gemaakt. Marion laat het leven zien van gewone Indiërs langs het water zoals de Ganges. Je ziet vrouwen die, ook zonder wasmachine, in staat zijn ‘de was te doen’. De Miele wasmachine met z’n heen en weer draaiende driepoot uit de jaren ’60 ontleend zijn ontwerp ongetwijfeld aan deze wasvrouwen die met een stok het wasgoed schoon slaan. Overal wordt gewassen. Zelfs naast een gekantelde vrachtauto die in het water ligt. Het zijn ook weer vrouwen die hele ladingen op hun hoofd naar een brandstapel dragen. Bij het uitzetten van visnetten zijn wel mannen betrokken. Leo bespreekt ook deze film weer in detail. Samenvattend, goed verzorgde opnamen en montage met passende muziek. Het geluid is soms iets overstuurd. Mooie film voor een breed publiek.

Winterpret in de Merenwijk en ……Landgoed kasteel Duivenvoorde….. – film van Petra de Sterke

Een film over ijs- en sneeuwpret in 2021. Niet in India maar veel dichter bij huis (landgoed van kasteel Duivenvoorde en de Merenwijk). De film laat schaatsende mensen zien in een mooi sneeuwlandschap. Koek- en zopie ontbreken niet. Waarom het bordje ‘begraafplaats’ langs een bevroren sloot in beeld komt is niet duidelijk. Misschien iemand door het ijs gezakt!? Mooie beelden van vogels die voedsel zoeken in de met sneeuw en bladeren bedekte grond. Evenzo fraai zijn de schaatsers die zich voortbewegen met een surfzeil. Na 4 minuten eindigt de film en bespreekt Leo weer de onderwerpen filmverhaal, filmische vormgeving, montage en geluid. Samenvattend, een film met sfeervolle winterbeelden. Goed gemonteerd en het geluid is in orde. Ook weer voor een breed publiek.

Professionele filmanalyse van Cees en Leo.
Mooi gedaan.

Wim Hofman