Onlangs kwam ik nog wat Super 8 filmpjes tegen die ik graag wilde ‘digitaliseren’. Dus ben ik aan de slag gegaan met de Reflecta filmscanner van de LVSL.
Reflecta fotoFilmspoel op de linker as, filmklep openen en film plaatsen.

Oh ja, hier wel even de handleiding geraadpleegd. De film moet namelijk onder ‘de twee witte lipjes’ worden ingelegd. Lege haspel op de rechter as en film invoeren. De keuzeschakelaar aan de voorzijde in stand ‘Super 8’ zetten. Erg handig zijn de 2 spoeladapters zodat je haspels voor een asdiameter van 8 en 12 mm kunt gebruiken.

Aan de achterzijde steek je een SD kaartje in de sleuf voor opslag van de MP4 fragmenten. Daarnaast zit de aansluiting voor het voedingsapparaat dat de benodigde energie levert. Dan ben je klaar om de scanner aan te zetten en te starten.

Bekijk de eerste beelden even goed. Het kan nodig zijn de beeldpositie bij te stellen. Staat goed beschreven in de handleiding. Doe je dat niet dan loop je het risico dat de beelden niet volledig worden ingelezen of
rafelige randen laten zien.

Dit zijn de te corrigeren instellingen:

  • links/rechts positie controleren en eventueel aanpassen
  • boven/beneden positie controleren/aanpassen
  • zoomfunctie controleren, zoom iets in om ‘rafelige randjes’ te laten verdwijnen.

Als dit allemaal gedaan is druk je op de Startknop om de film in te lezen. Het scannen gaat in een slakkentempo. Het duurt acht keer zo lang als de afspeeltijd van de Super 8 film. Voor een 3 minuten filmpje is dat al gauw een half uur. Met 20 filmpjes ben ik een hele dag bezig geweest.

Je hoeft er in principe niet bij te blijven. Maar let wel op als de film bijna is ingelezen. Het kan gebeuren dat het eind vastzit aan de haspel. De transporteur blijft dan draaien. STOP DAN HANDMATIG!
De scanner rolt de film keurig af en op. Neem een SD kaartje van voldoende capaciteit. Ik heb een keer een film opnieuw moeten inlezen vanwege het bericht ’SD card full’ tijdens het scannen. Een 3 minuten film heeft ca. 250 MB geheugenruimte nodig. Met een 32GB SD kaart lees je meer dan 100 drie-minuten-films in.

Samenvattend:
Een gebruiksvriendelijk apparaat dat een goed resultaat geeft.
Handleiding is beknopt maar duidelijk.

Wim Hofman