Verslag van de livestream LVSL Filmanalyse op maandag 12 april 2021

De analyseavond kon op 5 april niet doorgaan omdat het Tweede Paasdag was en is daarom doorgeschoven naar 12 april.
De avond begint zoals gebruikelijk met het vriendelijke gezicht van de voorzitter en enkele mededelingen.
André memoreert nog even dat de LVSL een Stimuleringsprijs van het Hogenbijlfonds heeft gekregen. In de Nieuwsbrief van 9 april is dit uitvoerig te lezen.
Henny Hartevelt heeft een film gemaakt die volgende week in première gaat. We krijgen de trailer van deze film ‘Moeder is boven’ te zien en de interesse is alweer gewekt om te kijken.
Daarna zit het analyse-duo Hans Stauttener en Arie de Ridder weer klaar voor de filmanalyse.
Tussen Hans en Arie zit ‘Mike the cat’ weer klaar met een luisterend oor.
Er zijn 5 films ingezonden die achtereenvolgens worden besproken.

Nederlands kampioenschap dorsen met vlegel en stok
film van Bianca Kraus en Wim Meijerink

De film van ruim 8 minuten toont beelden van dit kampioenschap dat in Woudenberg werd gehouden. Hieraan nemen partijen uit verschillende plaatsen in Nederland deel. Er wordt niet alleen met de hand gedorst. Machines kunnen dat ook.
Daarnaast vlechten mannen en vrouwen manden van riet en stoelmatten. Een touwslager laat zien hoe touw wordt gevlochten. Er heerst een gezellige sfeer op het kampioenschapsterrein met leuke stalletjes. Verder zie je houtbewerking en het spinnen van garen. Dansende stellen in klederdracht met accordeonmuziek fleuren het geheel op.
Helaas zien we weinig van het kampioenschap en de winnaar(s).
Na afloop betitelen Hans en Arie de film als een registratie van een gezellig dagje uit.
Geluid van de cameramicrofoon is niet altijd even goed te verstaan.
Tip: gebruik ‘inserts’ als afwisseling bij lange fragmenten.

Paddentrek
film van Bianca Kraus en Wim Meijerink

Een film van nog geen 2 minuten over het overzetten van padden en kikkers in Delftse Hout. Er worden attributen getoond die de ‘Overzetter’ gebruikt om padden , kikkers en salamanders over te zetten. Zo ook een registratieboekje voor het noteren van alle verplaatste dieren, levend of dood.
Goed opletten waarheen de neuzen van de padden wijzen voordat je ze oppakt. Als je geluk hebt kun je 2 padden tegelijk overzetten. Niet dat die beestjes dat gezellig vinden nu ze net met hun intiemste moment bezig zijn.
Maar als Klaarover ben je wel sneller klaar.
Heel fraai is de registratie van het geluid dat de padden maken als ze in de vuist van de overzetter de straat oversteken.
Een instructiefilm met een goede voice-over en rustige cameravoering aldus de ‘jury’.
Wel zitten ze met de vraag waarom de hand van de man 2 kikkers tegelijk oppakt en er bij het loslaten eentje is verdwenen!?

Flying like a bird
film van Marcel Vooren

Een film van vier-en-een-halve minuut over een vliegtochtje vanaf vliegveld Hilversum.
Die begint met de voorbereiding voor een vlucht. Dat behelst controle van vloeistofniveau’s en essentiële onderdelen als roer, propeller, banden en luchtinlaat.
Het vliegplan zal al zijn ingediend en dan is het tijd voor een aantal controles in de cockpit.
Als dat in orde is komt een tablet in beeld voor de te vliegen route. Motor aan en hoofdtelefoon met microfoon op voor contact met de verkeersleiding en de andere inzittende.
Het is voor de medepassagiers vaak lastig te zien waar je vliegt. Zo te zien is dat water een stukje Amsterdam-Rijnkanaal. Na enkele rondjes wordt er weer geland. Met een foto van piloot en medereiziger bij het vliegtuig eindigt de film.
Hans en Arie weten niet wie de film heeft gemaakt. Die informatie ontbreekt aan het begin en eind van de film. Bij navraag blijkt die van Marcel Vooren te zijn. Een nieuw LVSL lid.
Op elke film, die voor analyse wordt aangeboden, is altijd wel iets aan te merken. Dat geldt ook voor deze. Gelukkig is er bij de LVSL veel kennis over camerawerk en montage.
Veel plezier bij onze gezellige vereniging Marcel.

Zandsculpturen in Garderen, de 2e wereldoorlog in zand
film van Leo Voorham

Een film van ruim 4 minuten over zandsculpturen. We zien schitterende afbeeldingen van oorlogstaferelen uitgebeeld in zand. Er worden beelden getoond die je terugbrengen naar de Duitse bezetting, Normandië 1944, Hotel de wereld, de bevrijding en andere incidenten. Dat alles vergezeld van delen uit de ‘5e symfonie van Beethoven’. Foto A05Op de achtergrond van een aantal beelden zie je vliegtuigen voorbijvliegen. De sculpteuren hebben heel sprekende gelaatsuitdrukkingen gemaakt. Zoals bij de conferentie van Jalta waar Churchill, Roosevelt en Staling ‘gemoedelijk’ naast elkaar zitten. Erg fraai.
De beoordelaars zijn onder de indruk van de film. De indrukwekkende beelden doen je soms vergeten dat je naar de film kijkt om te beoordelen.
Het einde van de film komt wel wat abrupt.

Reisverslag VS juni 2018
film van Wim Hofman

Een film die ongeveer 12 minuten duurt. Arie heeft het over een ‘groene film’. Daarmee bedoelt hij een film die nog niet helemaal af is. We zullen zien.
Het filmmateriaal is opgenomen tijdens een rondreis door de staten New York en Pennsylvania van de Verenigde Staten. Wim was in deze buurt voor een training en heeft na afloop daarvan met echtgenote een rondreis gemaakt.
Als liefhebber van alles wat met vliegen te maken heeft was een bezoek aan het Aerodrome Rhinebeck met ‘airshow’ één van de hoogtepunten. Een ander vervoermiddel, de trein, krijgt ook aandacht in de film. Dat is het bezoek aan het Railroad museum of Pennsylvania in Strasburg. Hier zie je de spoorwegen in de tijd dat stoomtractie de enige vorm van energie was om treinen voort te trekken. Na een bezoek aan de Niagara watervallen gaat het weer richting New York. Daar worden de High Line en het One World Trade Center bezocht. Dan is de reis ten einde en gaat het weer huiswaarts.
Hoe beoordelen Arie en Hans deze ‘groen film’.
Het is de mannen niet duidelijk geworden voor welke werkzaamheden Wim in de VS was. Zelfs niet na 7 maal terugkijken… Kosten nog moeite werden gespaard. Er wordt uitleg gegeven over geluidsniveaus. De voice-over is duidelijk gesproken maar klinkt wat ‘hollig’ volgens Arie. Aftiteling mag iets langzamer zodat je de tekst kunt lezen. Nog een beetje bijschaven hier en daar en dan is de ‘groene film’ helemaal af aldus Arie en Hans.

Tot zover de filmanalyse.
Dank aan de inzenders van films en aan het duo Hans en Arie voor hun beoordeling met tips.

Drone
Tot slot van deze avond komt André weer in beeld. Hij vertelt over zijn nieuwe hobby: vliegend filmen met een drone.
Er is binnen de LVSL interesse ontstaan om te gaan filmen vanuit een drone. Goed idee. Zo gaat de LVSL mee met de ontwikkeling van de techniek. Misschien helpt het ook nieuwe leden aan te trekken.
André toont de drone (DJI Mini 2) met accessoires en geeft vervolgens een vliegdemonstratie.
Als je dat ziet krijg je de indruk dat iedereen dat wel moet kunnen. Hij bedient de drone vanaf een paneel met 2 joysticks waaraan ook een smartphone is gekoppeld.
Leuke demonstratie.

Wim Hofman