Tijdens deze Clubavond worden 5 films vertoond.

De eerste is van Henny Hartevelt. Hij heeft een film gemaakt naar aanleiding van een krantenknipsel. De titel: ‘Moeder is boven’. Hij weet ons vaak wel te raken met zijn films en daarom zijn we nieuwsgierig wat het deze keer is geworden.
Daarna volgt een film uit het project ‘Aan de slag’ uit 2016. Er waren toen groepjes bezig om een film te maken van begin tot eind. Beginnend met idee, draaiboek, op locatie filmen, monteren. Kortom alles wat er komt kijken bij het maken van een film. Een project waar ik veel van heb geleerd en met plezier aan terugdenk.
De laatste 2 films zijn van Pim van der Ende over de renovatie van de Schouwenhoveflat.

Moeder is boven – film van Henny Hartevelt
Henny begint met een introductie van de film. Hoe hij op het idee kwam en verder wat technische filmdetails. Een krantenkop ‘Het was haar eigen wens’ is de inspiratie voor deze film. Het begin van het scenario is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De rest heeft Henny erbij verzonnen waarbij de stelling ‘De waarheid komt altijd boven tafel’ een belangrijke rol speelt. En daar zijn we natuurlijk vooral in geïnteresseerd. Kort samengevat gaat de film over een boerenzoon die met zijn moeder samenwoont en die niet erg vriendelijk met elkaar omgaan. Als de moeder overlijdt verzwijgt de zoon haar dood. Een buurvrouw krijgt argwaan. En ‘van het één komt het ander’ aldus Henny.
Eerst volgt nog wat uitleg over ‘kwadreren’, ‘mise-en-place’ en foto’s maken voor het storyboard.
Dan de film die ruim 20 minuten duurt.
De onderdanige zoon, die samenwoont met zijn moeder, kan kennelijk niets goed doen. Hij lijkt dan ook zo op zijn vader. En moeder begrijpt niet dat hij nog niet ‘aan de vrouw is’. Heerlijke roddel met de buurvrouw. Dat hij nog niet aan de vrouw is daar heeft de zoon wel een alternatief voor ontdekt. Moeder rinkelt met haar ‘butlerbel’ als ze de zoon nodig heeft. Als hij niet snel genoeg verschijnt gaat de buurvrouw, die op bezoek is, hem opzoeken. Die krijgt de schrik van haar leven als ze de zoon ziet ‘gamen’ in zijn slaapkamer. Als moeder plotseling overlijdt doet de zoon zich tegoed aan gebak en luistert naar vrolijke radiomuziek. Hij verbergt haar in huis. Daarna beginnen de problemen. Bijvoorbeeld als de buurvrouw op bezoek komt. Die is wel erg nieuwsgierig geworden waarom moeder maar ziek blijft. Ze gaat op onderzoek uit in de woning en vindt de dode moeder. Als ze wordt betrapt door de zoon hoeft ze nooit meer op bezoek. Een lijkauto is natuurlijk geen optie. Gelukkig staan er voldoende kruiwagens. Maar de teraardebestelling van de buurvrouw door de zoon loopt niet goed af. Weer een schitterende film van Henny. Mooi gedaan. Hopelijk krijgt deze film veel aandacht.

Het project ‘Aan de slag’
In 2016 werd een project gestart om in kleine groepjes een film te maken van begin tot eind onder de naam ‘Aan de slag’. Dat was een fraai initiatief om het ‘echte filmwerk’ te leren. Eén van die groepjes had het onderwerp ‘Van kaars tot led’ gekozen.
Het verhaal gaat over een jongetje, Max, die graag een lichtje aan wil houden als hij in bed ligt. Hij is bang in het donker. Als hij in slaap valt droomt hij van een stem die zegt ‘Ik zal het licht laten branden’. En Max droomt verder over de oorsprong van licht. De volgende ochtend vertelt hij zijn moeder van zijn droom en zegt dat hij graag iets meer over licht wil weten. Hij heeft binnenkort een spreekbeurt op school en dan heeft hij een mooi onderwerp. Moeder kent een techneut, oom Wim, die daar wel iets over kan vertellen. En oom Arie kent iemand die een Gasmuseum in Leiden ‘runt’.
En zo worden opnamen gemaakt op verschillende locaties. Bij Max thuis, op de boerderij van Henk van Rijn met olielamp in de stal, bij oom Wim die iets vertelt over verschillende soorten elektrische verlichting en bij Henk van de Berg die een Gasmuseum aan huis heeft met alle soorten gasverlichting. En niet te vergeten het filmwerk bij avond in de kou bij de Oude Toren in Warmond. Alle opnamen zijn destijds gemaakt maar tot een volledige eindmontage is het nooit gekomen.
Gelukkig heeft Hans van Gerven de draad weer opgepakt en de montage verder afgemaakt.
‘Van kaars tot led’ is daarvan het resultaat. Het is een leuke film geworden. Kees Schepel heeft heel veel opnamen van de filmploeg gemaakt als die aan het werk was. Daarvan heeft Hans ook nog de ‘making of’ gemonteerd. Die film is erg waardevol. Het roept weer herinneringen op als: waar moet de camera staan, last van lichtinval, geluid niet goed te verstaan, met de camera in gehurkte positie achter een poepende koe in de stal bij boer Henk enzovoort.
Maar de ‘making of’ roept ook een gevoel van gemis op. Een aantal van de deelnemers, die aan dit project meewerkten, is niet meer in ons midden. Pim Perquin is overleden. Kees Schepel en Engel Ripmeester zijn geen lid meer om gezondheidsredenen.
Maar gelukkig is Max niet bang meer in het donker.

Renovatie Schouwenhoveflat – film van Pim van der Ende
De laatste twee films van vanavond gaan over de renovatie van flatgebouw Schouwenhove in Leiden. Pim heeft ons op 1 februari al laten kennismaken met de renovatie. Vandaag worden 2 films vertoond die het vervolg van de werkzaamheden laten zien.
Nadat het dak is geplaatst wordt eronder verder gesloopt. Sta je tenminste droog als het regent.
Daarna wordt de stalling voor fietsen en scootmobielen gebouwd. Alle vormen van werken en bewerken passeren de revue. Het ene moment wordt beton gestort en het andere moment zijn behangers bezig. De mensen die de lift plaatsen zouden zo aan de buitenkant van het ISS ruimtestation kunnen werken gezien de veiligheidsgordels die ze dragen. Hoe kwam de lift trouwens in de liftschacht? Wel is te zien dat hij in 2 richtingen werkt. Dat zit wel goed.
Fijne gastvrouwen die de koffie en traktatie verzorgen. Zo te zien echter niet elke dag.
In de eerdere films is al gezegd dat Pim prima instructiefilms maakt. Dat geldt ook weer voor deze.

Dit was het weer voor vanavond.
Dank aan de inzenders van de films.

Wim Hofman