Alweer de tweede avond van het nieuwe seizoen, de start na alle coronaperikelen. Er zijn nu 25 leden van de club aanwezig, nog steeds op gepaste afstand van elkaar.

Dit werd de avond met een gastspreker, André van der Hout. Hij is professioneel filmmaker die ons komt vertellen hoe je met een eenvoudig idee toch een goede korte film kunt maken. Het gaat dus om van een “half plan” een volwassen film te maken, die boven het maaiveld uitsteekt.

Tevoren zijn er een aantal ideeën ingediend die André bespreekt.

Een goede starter is de vraag of iemand nog iets aparts heeft meegemaakt vandaag. Daarin schuilt al een mogelijk idee voor een film. Licht het afwijkende eruit!

Een korte film over een watersnood in Limburg met totaal onverwachte beelden illustreerde dit. De loshangende arm van Jezus aan een kruis was de trigger voor de film daarover. Kijk eens op Youtube naar de trailer van “De arm van Jezus”.

Het filmidee van Bianca Kraus gaat over een lang geleden verloren koffertje met persoonlijke spullen van haar vader. De mogelijkheden en richting werden door André en de aanwezigen besproken.

Nelleke Hovestreydt heeft een idee over de verwaarloosde tuin van haar buurvrouw en hoe daarmee om te gaan. Nee, het wordt niet de Rijdende Rechter, maar een filmisch gebeuren. Tegenstellingen in films zijn vaak goed bruikbaar. De groepsdiscussie leverde diverse ideeën en plotwendingen op.

Leo van Aubel had een idee door een artikel in de NRC over dating voor hoger opgeleiden. Wat zit daarachter? Duidelijk is wel dat de kosten zeer hoog kunnen worden, tot wel 60.000 euro. Dat moet te maken hebben met eenzaamheid en rijkdom. Dit kan dus een documentaire of een speelfilm worden.

Jan van Wandelen berichtte over een sjofele postbode of krantenbezorger. Hoe vang je zoiets in een filmscript? De zaal bracht onder leiding van André diverse suggesties naar voren. Een draai is om er een plotwending aan toe te voegen.

Wil van Voorst had een idee van een korte eenakter, waarbij een filmer wanhopig is omdat hij geen film kan maken. De clou is aan het einde waarbij hij berust in zijn wanhoop en dan toch naar Netflix op de TV gaat kijken. De wending kan diverse kanten op volgens de suggesties.

Een voorbeeld van een onverwachte draai aan een film was een stukje uit een semi-documentaire over de Rotterdamse Vuilnisdienst, waarin een acteur als vuilnisman optrad met gevoel voor gedichten. Hij werkte samen met de echte vuilnismannen. Wat is echt, wat is geacteerd? Er werd met dubbele bodems gewerkt.

Deze avond had een wat ander karakter door het creatieve denkwerk en de mogelijke plotwendingen.

We zien uit naar de tweede avond in oktober met André.

Verslag en foto’s: Wil van Voorst