Eindelijk! Een zucht van opluchting ontsnapte bij velen van ons, voor het eerst weer na anderhalf jaar een LVSL bijeenkomst in gebouw Vogelvlucht! Een beetje smokkelen, precies een jaar geleden, toen het net leek te kunnen, was er een test in Vogelvlucht om te bezien of er toen, met inachtneming van de anderhalve meter corona afstand, een beperkte cursus monteren gegeven kon worden. En dat bleek toen niet het geval te zijn, er waren toen nog geen vaccins u bent toch allemaal nu wel gevaccineerd? – en trad de winterslaap van onze video club in, elke maandag even onderbroken door de geslaagde livestream uitzendingen.

Vandaag dus het echte werk. Met inachtneming van de anderhalve meter afstand, coronavrije deelnemers, looproutes, en deelnemers waarvan het aantal beperkt was tot maximaal 40, er zouden 19 leden aanwezig zijn. En dank zij de prima voorbereidingen werd ook deze avond zoals altijd zeer geslaagd. Alles hielp mee: de ontvangst, 1,5 meter afstand, geen bar beschikbaar waar je een beetje staat te dringen; niet van dat alles. De barman of bardame kwam persoonlijk naar jou toe met je bestelling, waarvoor grote dank. En dat met 3 nieuwe leden erbij, hoe fijn wil je het hebben.

André werd gemist, maar heeft samen met vele anderen meegekeken via de live streaming uitzending. Die startte precies om 20.00 u weet, we zijn als club altijd scherp op tijd en tegelijk begon onder leiding van Hans Flick en Hans van Gerven hetzelfde programma op het grote scherm in ons clubhuis. We heten welkom onze nieuwe leden Arend Smale, Ton Stuiver en Peter Bastiaanse. Welkom bij onze video club!

Het hoofdthema was de verschillende documentaires gemaakt in opdracht van Stidoc, door leden van de LVSL van hun tentoonstellingen op diverse plaatsten in Leiden. STIDOC is de Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum. Deze stichting bundelt kennis over textiel en textielkunst. Dit betreft zowel de kennis van het historisch erfgoed, als die van de hedendaagse textiel en textielkunst.
De opnames waren al gepland voor 2020, maar de rest kunt zelf u wel invullen. Ze zijn net gefilmd van mei tot september 2021. Per 1 oktober komt het geheel uit op Unity TV en You Tube, na opening door de burgemeester van Leiden.

Opvallend is dat vrijwel alle textiel kunstenaars dames zijn, en slechts een heer. Maar wat de dames maakten en vertoonden aan creativiteit, mocht echt gezien worden en was de documentaire waard.

Thema was Over Grenzen gaan. In de Meelfabriek, nu nog deels een beton ruïne, was de expositie van Op Reis Gaan met textiele plunjezakken. Onpraktisch om mee te reizen, maar wel heel creatief en onder zeer moeilijke omstandigheden gefilmd.

Een deelneemster maakt en showt al 21 jaar zeer kundig opgemaakte jassen met allerlei kleuren, stofjes en motieven. Niet te koop bij C&A!

In de Hortus Botanicus was Heden en Verleden als Inspiratiebron. In textiel en kurk, glas en spiegels zijn diverse planten uit de natuur nagebootst, alles weer creatief en kunstig weergegeven. Alweer, alle 13 artiesten waren dames. In het Sieboldhuis was ook een film opgenomen, uiteraard gebaseerd op Japanse motieven zoals Mount Fuji, kersenbloesem, kimono’s en Samoerai pantsers. De sfeervolle Japanse muziek ronde het geheel goed af.

In een film over het Quiltersgilde vanuit het TRC Textiel Research Centrum in Leiden, werd het betere Quiltwerk vertoond, met de bijbehorende portret schets van de deelneemsters, en zowaar een heer!

De laatste twee films waren van de hand van Pim van der Ende over de modernisering in Schouwenhove. Nu werd de afwerking vertoond, Onder Oog voor Detail en de Overal Voortgang.

Met inderdaad een goed oog voor details zoals de fietsen- en scootmobiel stalling, diverse werkplekken, en het aanbrengen van gevelplaten, gietvloeren en glaswerk. De ondertiteling is apart en is nodig om alles te begrijpen wat er gebeurt.


Na zo lange tijd van inactiviteit was het weer een geslaagde avond en dat smaakt naar meer!

Verslag en foto’s door Wil van Voorst