Leo van Aubel is vanavond de presentator van dienst.

De geplande opname voor de jubileumfilm gaat vanavond niet door in verband met de aangescherpte corona-maatregelen, maar er is een alternatief programma samengesteld.

De belangrijkste man van de avond, aldus Leo, is Arie de Ridder, onze corona-manager, die ervoor zorgt dat de avond corona-proof verloopt: er mogen maximaal 40 bezoekers zijn in verband met de 1,5 meter afstand-regel, er wordt gecontroleerd op de QR-code – Arie meldt dat iedereen deze avond spontaan zijn/haar QR-code heeft getoond – , men zit op 1,5 meter afstand van elkaar (er zijn 22 leden aanwezig) en er wordt flink geventileerd, zodanig zelfs dat halverwege de avond een aantal bezoekers de overjas aantrekt, de bar is niet open, het pauzedrankje wordt rondgebracht en men moet geplaceerd pauzeren en het drankje afrekenen.

Wim Hofman laat vervolgens zien hoe de nieuwe website in elkaar zit. De beveiliging is op een hoger plan gekomen, want elk lid moet inloggen met een eigen e-mail en een eigen wachtwoord. Er wordt een cookie verklaring gevraagd bij het inloggen. Advies van Wim: alleen functionele cookies aankruisen. Wil van Voorst maakt zich grote zorgen over de marketing-cookies die ergens genoemd worden. Die moeten volgens hem van de website af. Wim en Toon gaan hier achteraan, want dit moet niet kunnen, vindt ook Wim.

Daarna wordt een kerstfilm vertoond van Peter Bastiaanse: Peter, als kerstman verkleed, wenst de kijker vanaf diverse locaties in de wereld, van China tot Alaska, een vrolijke Kerst toe. Een originele, swingende en vlotte film, zo is mijn oordeel en ook van de inleider Hans Flick.

Vervolgens wordt de door Hans alias Nico gemaakte making-of film van de Stidoc-films gedraaid, duur ca 30 minuten. Deze zomer zijn 18 korte films gemaakt voor de Stidoc, Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum.

Goed om de mensen van het reportageteam in actie te zien en soms halsbrekende toeren te zien uithalen op voor filmen niet altijd geschikte locaties om een zo goed mogelijke film te maken. Locaties als Siebold Huis, de Hortus, Nieuwe Energie en de Meelfabriek.

Ik zag in de gauwte André, Hans, Nelleke, Hans, Hans alias Nico, Marga, Jaap, Cees en Cees.

Hans alias Nico van Gerven licht toe dat hij met deze film a) een indruk heeft willen geven van het vele werk dat deze films met zich hebben gebracht en b) ook om te laten zien hoe leuk het is om samen de schouders eronder te zetten.

De opbrengst van deze films komt LVSL ten goede en maakt het mogelijk om de club draaiende te houden en om wat extra’s te kunnen doen.

Hulde voor deze mensen!

Pauze. Geplaceerd blijven a.u.b. Dit lukt enigszins
Na de pauze wordt de Jubileumfilm uit 2007 vertoond: “Allemaal water”.

We zagen Marga Swaans en Kees van Heurn en vele leden van LVSL als figurant en we zagen de stadsgids Van Diggele. We volgden de levensloop van sprekende waterdruppels met animatie van Gerard de Boer, daarna het water in de Leidse grachten en de discussie: maken we de dichtgegooide grachten weer open? Eelco Brinkman, Sybilla Dekker, de toenmalige minister van RO en de dijkgraaf mochten allen een duit in het zakje doen. Tot slot legde Van Diggele nog eens uit hoe het water rond Leiden gezorgd had dat Leiden in 1574 ontzet was. Wat een water allemaal, maar ook wat een jonge mensen allemaal.

Grappig om zo’n historisch document terug te zien.

De avond werd afgesloten met een film van de Nieuwjaarsreceptie 2010. Ze waren er weer: Mario met de rode wijn, André, Tiny, Wil, Ria, Greet, Dicky, Wim, Henk, Gerard, Peter, Quirin, Arend, Ton, Marion, Arie, Cees, Cees, Norbert. Paul werd gekozen tot man van het jaar 2009.

Uw verslaggever kreeg weer zin in zo’n feestje.

Om in de stemming te komen nu een quiz met twee vragen:
Vraag 1: Gaat de Nieuwjaarsreceptie 2022 door?
Vraag 2: Wie wordt de man/vrouw van het jaar 2021?

Oplossingen kunt u inleveren bij ondergetekende. De winnaar krijg een mooie fles wijn (van ondergetekende). Zijn er meer goede inzenders dan wordt er geloot en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Samengevat was deze avond een vrij lange avond, maar vooral informatief en vermakelijk.

Jan van Zoest