Dit is alweer de derde clubavond op rij die via een livestream uitzending plaatsvindt. In september en oktober hebben we gelukkig een aantal avonden kunnen bijwonen in Vogelvlucht. Er gaat natuurlijk niets boven de gezellige bijeenkomsten in ons clubgebouw aan de Boshuizerlaan. Voorlopig zullen we het echter op deze manier moeten doen.
Vanavond is montageavond.
Het is duidelijk dat de LVSL niet stilzit als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van montageprogramma’s.
Vanavond is aan de lijst van programma’s een nieuwe toegevoegd: Da Vinci Resolve 17

Magix

Leo van Aubel en Cees Landwier presenteren MAGIX. Eerst een filmpje van ruim 20 minuten waarin Leo een aantal basisbewerkingen van geluid en muziek behandelt. Altijd opletten dat het geluidssignaal niet in het ‘rode gebied’ komt. Ondertussen komen in de chatrubriek nog wat reacties binnen. Zo heeft André van der Tuijn het bijvoorbeeld over ‘pompen van de audio’.
In Magix is het een koud kunstje om dat te corrigeren. Audiocleaning omvat ruisonderdrukking, equalizing, compressie, audio presets en nog meer.
Audacity biedt op audiogebied ook een scala aan mogelijkheden.
Tot zover Leo.
Cees neemt het stokje over en vertelt over geluid opnemen met de microfoon en het onderdrukken van ruis. Hij gebruikt bij zijn uitleg een mixer en het programma Video DeLuxe Premium.
Als blijkt dat er wat ruis in het opgenomen audiofragment zit wordt dat wat ‘ontruist’ met Audiocleaning.
Tot zover de Magix presentatie. Heb je problemen of suggesties neem dan contact op met:
jtavangerven@gmail.com

Final Cut Pro X

De volgende sessie gaat over Final Cut Pro X gepresenteerd door Hans Stauttener. Hij gaat vertellen over effecten, titels, transitions en generators. Eerst worden nog enkele programma’s gedownload en dan kan het beginnen. Een ander onderwerp betreft ruimte vrijmaken op de harde schijf.
Hans legt uit hoe je de omvang van een bibliotheek kunt reduceren.

 

Davinci Resolve 17

De beurt is aan André van der Tuijn die iets gaat vertellen over Davinci Resolve 17.
Het is een nieuw montageprogramma dat vanaf nu onderdeel uitmaakt van de montageavonden.
André begint met het downloaden van het programma dat niets kost, tenzij je DVR Studio wilt hebben. Dan moet je betalen.
Het programma wordt gestart door het selecteren van dit logo:
Er verschijnt een venster met onderaan enkele pagina’s. Hiervan is de Edit pagina de meest herkenbare vergeleken met andere programma’s. De Fusion pagina is wat gecompliceerder.
De functies hierin gebruik je voor geavanceerde 3D effecten en motion graphics.
Verder zijn er nog Kleurbewerking en Fairlight.
In DVR wordt gesproken van projecten. Bij andere programma’s worden die vaak bibliotheken genoemd. De videoclips die DVR gebruikt kunnen blijven staan waar ze zich bevinden. Bij voorkeur op een aparte externe schijf. Dit in tegenstelling tot andere programma’s waar de clips worden opgeslagen in een bibliotheek van dat programma. Met de Edit pagina zet je clips op de tijdlijn. DVR is wel wennen omdat de handelingen anders zijn dan in de ons vertrouwde programma’s. Kwestie van oefenen. André adviseert ermee aan de slag te gaan. Dat is de beste manier om DVR te leren. Raadpleeg daarbij de (Engelstalige) handleiding.

Edius X

Het laatste onderwerp wordt gepresenteerd door Jaap Rostohar. Vanavond gaat het over Motion Tracking. Dat is het laten meelopen van bijvoorbeeld tekst met een bewegend object. Jaap legt uit dat het nummerbord van een auto (wel een mooie!) wordt afgedekt om er vervolgens een ander kenteken op te zetten. Als dat andersdenkenden maar niet op het verkeerde spoor zet!
Belangrijk is het zogenaamde ankerpunt waaraan de meelopende tekst wordt gekoppeld met behulp van de Transform functie.
Een ander voorbeeld betreft het snel bewegen in willekeurige richting van een bramenstruik. Jaap laat zien hoe de bramen vrijwel niet meer bewegen terwijl de struik met bladeren dat nog wel doet. Ideaal voor bramenplukkers die niet zo’n vaste hand hebben.
Jaap, je laat weer een mooi staaltje videomontage zien.

Tot slot van de avond nog wat mededelingen door André van der Tuijn.
Kijk voor videotips op Youtube bijvoorbeeld naar films van:
de Videomakers
Lighthouse studio
PremTuto
Joey Bett Adobe Premiere 5 tips
Alle makers van de presentaties weer hartelijk bedankt voor hun bijdrage.

Nog wat informatie over het kijkersaantal.
Bij aanvang: 35
Na 52 minuten: 20
Na 56 minuten: 5
Na 57 minuten : 2 (eind van de uitzending)
Een mooi resultaat.

Verslag: Wim Hofman