Het is maandag en we zitten door de corona lockdown nu weer allemaal thuis aan de computerbuis voor de streaming uitzending van de filmanalyse via YouTube.
Onze voorzitter benadrukt om vooral rechtenvrije muziek te gebruiken bij je films.
De dierenfilm wedstrijd gaat wel door, maar wordt op een later tijdstip vertoond in ons clubgebouw. Daar hebben we geen last van mogelijke claims, als er muziek is gebruikt die niet rechtenvrij is, omdat we daar in een besloten omgeving onze films vertonen en de rechten door de NOVA zijn afgekocht.
Van de 4 films, ingediend voor de filmanalyse werden er twee niet vertoond, omdat er geen rechtenvrije muziek is gebruikt. Het programma voor vanavond werd razendsnel aangepast, hulde!
De Cinefleur voorkeuze wedstrijd is op 20 december, maar lever je films in voor 13 december s.v.p! De film van Jaap Rostohar gaat al door naar de finale.
Op 31 januari 2022 is de filmjury van NOVA aanwezig. Lever je film hiervoor in voor 3 januari bij techniek@lvsl.nl
De filmanalyse van vanavond wordt verzorgd door Leo van Aubel.
De twee films die nu niet worden besproken worden later vertoond in ons clubgebouw: van Marion Smit en Arie de Ridder een film over het Brokopondostuwmeer in Suriname en een film van Peter Bastiaanse over Parijs “Il est cinq heures, Paris s’éveille”, een verfilming van het bekende lied van Jacques Dutronc.
De eerste film is gemaakt door Bianca Kraus, “Het verhaal van Nonke Buusjke”.
In het bos bij Schinveld in Limburg staat een openluchtmuseum met originele huisjes in de originele Limburgse bouwstijl met balken en witgekalkte leem. Het is nu in gebruik voor culturele gebeurtenissen, trouwerijen en lekker eten, zoals vlaai en pizza’s.

 

 

 

 

In de film geven twee gidsen een rondleiding binnen en buiten: een washok, oude poepdoos, werkplaats, tuin, weverij, hoefsmid en snoepwinkeltje. Ook de foto’s geven een goed beeld.
De analyse van Leo geeft een compleet overzicht van dit openluchtmuseum, met leuke doorkijkjes. Bij het Limburgs dialect is goed gebruik gemaakt van ondertiteling. Leo suggereert een aangepaste aftiteling op het einde en een titelcorrectie: jawel, Limburgs is moeilijk!
De filmische vormgeving – kleuren en scherpte – zijn prima, evenals de cameravoering en de composities. In de montage kunnen de 5 bekende W’s meer aandacht krijgen. Het geluid is van goede kwaliteit. Is er ook aan Limburgse muziek gedacht? Het geheel is mooi, informatief en onderhoudend voor een breed publiek.

De tweede film is van Elke Schwiefert. Die gaat over haar reis naar Antarctica in november en december 2019.
Heel toepasselijk heet het schip waarmee ze voer de Roald Amundsen, de eerste man die de Zuidpool bereikte in 1911. Ze reist van Chili door het Beagle kanaal, naar diverse plaatsen op de Zuidpool, en via de Falkland Eilanden terug naar Punta Arenas in Chili.
De reisinformatie per kaart is heel duidelijk. Veiligheidshalve is de originele muziek van Grieg en Schubert verwijderd, maar de rustige voice over van Elke compenseert dat grotendeels. Het is een verslag van dag tot dag over de bezochte plaatsen: de ijsbergen, walvissen, de dierenwereld, met heel veel soorten verschillende pinguïns, heel leerzaam!

 

 

 

 

De waardering van Leo is lovend: compleet en goed in beeld gebracht, informatief en veel aandacht voor dieren en hun omgeving. De mooie creatieve titel “Op avontuur met Roald Amundsen” gaat vloeiend over naar de gelijknamige naam van de cruiseschip. Filmisch is het geheel mooi weergegeven, met een goede cameravoering, prachtige kleuren, scherp en goed belicht. De montage is goed. Het geluid is in orde, soms wat windgeruis, dat je eventueel kan vervangen door beter of rustiger geluid. De voice over is zeer goed en duidelijk. Een heel mooie film voor een breed publiek.

De avond werd heel toepasselijk vervolgd met een presentatie van Jaap Rostohar en Nelleke Hovestreydt over het gebruik van rechtenvrije muziek en geluid.
Maak wel een onderscheid tussen Royalty Free muziek / geluid en Free Downloads en pas op voor conflicten met Buma- Stemra. Bij verkeerd gebruik volgt een waarschuwing door YouTube.
Jaap noemde een aantal bruikbare sites, zoals Incompetech.com, Michael-Donner- Soundpacks.de, Jamendo (Royalty Free, dus betalen!), wel goed met Free Music Tracks.
Op Wikipedia staat een goed overzicht van alle codes, die gelden bij muziekrechten.
Er volgde een korte demo van Sonic Fire met vele muziekopties en veel korte muziekstukjes als insert onder je film.
Nelleke vervolgde met een verdere toelichting op het onderwerp van rechten en muziek downloaden. Royalty Free is een vergoeding voor het gebruik van de muziek. Binnenshuis kun je alle soorten gebruiken, maar pas op met commercieel en internet gebruik. Dan moet je betalen.
In YouTube is Royalty Free muziek / rechtenvrije muziek een goede starter. Via Show More zie je de voorwaarden voor het gebruik. Lees dit vooral.
Veel rechtenvrije muziek, soms betaalmuziek, vind je ook op NoCopyRightSounds, Bensound.com, en Greynote Music.
In YouTube ga je naar Audio Library, muziek en sound effects, zoek b.v. op Genre, Classical etc. Ook de dames van ‘devideomakers.nl’ hebben een zeer goede bruikbare website.
Er waren 42 aanwezigen die avond, en ik meende zelfs even 60 te zien. Dat is toch een prima resultaat voor een avondje thuis, waarmee aangetoond is, dat de leden even betrokken zijn als altijd. In stijl van YouTube: er mogen best wat meer “likes” volgen dan de 5 die ik zag. Volgende keer beter. Maar in de chatkolom waren de reacties op beide getoonde films en de muziek rechten bespreking zeer positief.
Zo werd, dankzij de snelle aanpassing door de organisatoren ook deze avond weer een succes! Hopelijk tot gauw in de Vogelvlucht.

Wil van Voorst