Op deze avond zijn er maar liefst twee filmwedstrijden: de Cinefleur voorkeuzewedstrijd en de kerstgroetwedstrijd. De Cinefleurbokaal is weer heel, laat André ons zien in de livestream. Hij introduceert de avond wel met een lichte domper: ook in 2022 zal er (net als in 2021) geen Cinefleur georganiseerd worden. Het risico voor de organisatie is te groot. De vorig jaar verkozen film van Jaap Rostohar ‘Het geheim van de Cinefleurbokaal’ gaat automatisch mee naar Cinefleurfinale in 2023. De film wordt vanavond nog eens vertoond. Op 27 december zal er geen livestream zijn en ook het nieuwjaarsbuffet op 3 januari gaat niet door. Inzendingen voor de NOVA clubwedstrijd moeten uiterlijk 3 januari binnen zijn.
Het wordt een gevarieerde avond, mede doordat de ingezonden films voor de Cinefleurbokaal afwisselend met de Kerstgroetinzendingen vertoond worden.

Ga naar Toonzaal – Foto’s voor een fotoreportage van deze avond.

Der eerste film die meedingt naar de Cinefleurbokaal is van Arie de Ridder en Marion Smit en verslaat een culturele reis van Arie en Marion naar Sint Petersburg. De film toont voornamelijk via kunstige overgangen verbonden foto’s, afgewisseld met filmbeelden van uitzonderlijk laag brommende monniken van de Peter and Paul’s Cathedral.
Na de Kerstgroet van een jonge Marion (4) en nog jongere Arie (3) volgt de film ‘Het verhaal van Nonke Buusjke’ van Bianca Kraus, in juli van dit jaar gefilmd in het gelijknamige openluchtmuseum, gelegen in het bos bij Schinveld (Limburg). In de film geven twee gidsen een rondleiding binnen en buiten. Ook de in de film verweven foto’s geven een mooi beeld.
De erop volgende kerstgroet is van Bianca en Wim Meijerink. Hun boodschap ‘Vaarwel 2021, op weg naar 2022’ wordt gevolgd door een kerstliedje voorzien van fraaie beelden.

 

 

 

 

De derde film die meedingt naar de Cinefleurbokaal is ‘Zoon in de kast’ van Henny Hartevelt. Deze film won al eerder de Zaalprijs (een grote wisselbokaal) op het Regio Filmfestival in Krimpen aan den IJssel. Een mooie en intrigerende korte speelfilm.
De volgende kerstgroet is van Jaap Rostohar met sfeervolle kerstbeelden (gefilmd in een tuincentrum?). Hierna kunnen we zien dat Peter Bastiaanse lieve kleinkinderen heeft, in de 1 minuutfilm ‘Nee toch’.

 

 

 

 

Er volgen dan nog twee ingezonden kerstgroeten, van Hans Stouttener en van Wil Bakker. De livestream wordt filmisch afgesloten met de eerdergenoemde film van Jaap (‘Het geheim van de Cinefleurbokaal’).
André besluit de avond met de mededeling dat de Activiteitencommissie de inzendingen gaat beoordelen en dat we de uitslagen per e-mail tegemoet kunnen zien: “ik hoop vanavond nog”. We hoeven niet lang te wachten: de e-mail komt al om 21:08 binnen!

De winnaar van de Cinefleurbokaal is ‘Zoon in de kast’ van Henny Hartevelt, unaniem met 7 stemmen. Henny krijgt de Cinefleurwisseltrofee en een lekkere fles wijn.
De uitslag van de Kerstgroet is:
1. Jaap Rostohar, 4 stemmen;
2. Wim Meijerink en Bianca Kraus, 2 stemmen;
3. Hans Stauttener, 1 stem.
Jaap wint dus en krijgt een lekkere fles wijn!
André: “Allemaal bedankt voor het meedoen aan de wedstrijden en de winnaars van harte gefeliciteerd. En vele LVSL-ers voor de hartelijke kerst- en nieuwjaarswensen.”

Verslag: Ruud Smeenk