De 40e livestream

De met enige trots aangekondigde 40e livestream startte met aanloopproblemen. Toen de livestream op stoom was konden we genieten van een interessante filmavond.
Een compliment vooral voor Hans en André en ook voor de filmanalytici en andere LVSL-ers, die een bijdrage leverden. Goed dat met deze livestreams de betrokkenheid van de leden bij de LVSL behouden wordt.

Filmanalyse
Jaap Rostohar analyseerde een film van Leo van Aubel, een film met de titel: “Op zoek naar de echte krachtpatser”. 
De film begon met recente beelden van grote, opgezette beesten in Naturalis. Daarna kwamen filmbeelden uit 2008 van game-drives in Zuid-Afrika met echte beesten. We zagen een olifant, leeuwen, zebra’s, antilopen, neushoorns. Wie zou de echte krachtpatser zijn? 
De clou: de echte krachtpatser is een mestkever, die een mestbal voortrolt, die twee maal groter is dan de mestkever zelf!
Al gauw, zo legde Jaap uit,

is er sprake van overbelichting in Afrikaanse landen, omdat de zon daar feller is dan hier. Hij liet zien hoe je deze overbelichting kunt wegwerken. Ook de minder stabiele beelden – er wordt uit de hand gefilmd bij zo’n game-drive – kunnen veel stabieler gemaakt worden, zo liet hij zien.
Al met al was het oordeel van Jaap heel positief: rustige beelden, een duidelijke voice-over, duidelijke titel. Een mooi product, waarbij oude beelden en recente beelden tot een mooie film zijn samengevoegd. Een film voor een breed publiek.
Compliment Leo.

“Allemaal water “, jubileumfilm 2007
Daarna werd de making-of van de jubileumfilm uit 2007: “Allemaal water” vertoond. Een heel snelle groep LVSL-ers volgde van Diggele. De man praatte honderduit, maar de LVSL-ers hadden een bijzonder korte spanningsboog. En, we zagen een stevige voorzitter, die dag en nacht met de film bezig was. Gelukkig herpakten de LVSL-ers zich in de echte Jubileumfilm, ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum van LVSL.
Deze film was op 8 november 2021 al eens vertoond op een echte LVSL-avond in Vogelvlucht.
We zagen in de Jubileumfilm Marga Swaans en Kees van Heurn en vele leden van LVSL als figurant en we zagen de stadsgids

Van Diggele. We volgden de levensloop van sprekende waterdruppels met animatie van Gerard de Boer, daarna het water in de Leidse grachten en de discussie: maken we de dichtgegooide grachten weer open? Eelco Brinkman, Sybilla Dekker, de toenmalige minister van RO, dijkgraaf Doornbos, wethouder Marc Witteman mochten allen een duit in het zakje doen. 
Tot slot legde Van Diggele nog eens uit hoe het water rond Leiden gezorgd had dat Leiden in 1574 ontzet was. Met fraaie animaties werd zijn verhaal toegelicht en werd ons dit ontzet duidelijk gemaakt.
Fijn en interessant om nog eens 15 jaar terug te gaan in de tijd; maar ook een beetje droevig om te zien dat al zoveel mensen die betrokken waren bij de film overleden zijn.

Quiz

Tot slot nog de uitslag van de quiz:
(voor wie niets meer van de quiz afweet: uw verslaggever schreef op 8 november 2021 de volgende quiz uit:
Vraag 1: Gaat de Nieuwjaarsreceptie 2022 door?

Vraag 2: Wie wordt de man/vrouw van het jaar 2021?

Oplossingen kunt u inleveren bij ondergetekende. De winnaar krijg een mooie fles wijn (van ondergetekende). Zijn er meer goede inzenders dan wordt er geloot en over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.)


En de winnaar is: Marion Smit!
Vraag 2 had zij overigens fout.
Gefeliciteerd.

Jan van Zoest, 18 januari 2022