Vanavond is er voor het eerst sinds 8 november 2021 weer een LVSL-avond in De Vogelvlucht, na een winter vol live-streams; er zijn 26 leden aanwezig! Toch wordt er ook vanavond gestreamd: onze voorzitter André kan vanwege een aanstaand medisch onderzoek niet ‘live’ aanwezig zijn; speciaal voor hem is er door Hans Flick een privé-livestream opgezet (Hans van Gerven filmt; André kijkt thuis en op een laptop zijn zowel André als de gefilmde livebeelden ter zien).
Leo van Aubel introduceert de avond: QR-codecontrole bij binnenkomst, geen pauze, geen bar, vóór tien uur moet alles opgeruimd zijn. Hij doet een oproep aan leden (ook geldend voor wie er nu niet bij is) om zich aan te melden als schrijver van het verslag van de avonden; nu is de pool van verslagschrijvers erg klein. Verder wil Marcel Vooren graag samen met andere LVSL-leden filmen. Geef je op! De jaarvergadering vorige week kende 38 ingelogden; volgende week komt Eddy Terstall (Hufters & hofdames, Simon, Vox Populi) ons vertellen waar je op moet letten om een film boeiend te maken.
Vanavond dus (eindelijk!) een vervolg van de cursusavonden onder leiding van Joost Timp (deel 1 en 2 waren en februari en maart 2020!; deel 4 volgt op 2 mei a.s.). Joost recapituleert: de eerste avond heeft hij voorbeelden van filmpjes laten zien en gewezen op het belang van vorm naast inhoud. Als we als club een serie filmpjes willen maken moet er eenheid van vorm zijn.

Op zijn tweede cursusavond zijn als thema’s gekozen ‘Groen in Leiden’ en ‘Straten van Leiden’. Daarop zijn dertien inzendingen gekomen van acht leden (10 ‘Groen’ en 3 ‘Straat’), in lengte variërend van 1:55 tot 8:36 min. Vier daarvan zijn al in 2020 becommentarieerd door Joost. Met name de Rembrandtfilm van Gerard de Boer (gedestilleerd uit zijn 3D-film van de Rembrandtdagen) vindt Joost afwijkend en te lang, maar niet ongeschikt voor de serie. Afgesproken wordt dat de films minimaal 2:30 (maar absoluut niet korter dan 2:15) en maximaal 3:00 min. mogen zijn. Joost stelt voor dat de serie wordt aangeboden aan de VVV, TV-West of Unity.nu. Voor de eenvormigheid moeten de films ontdaan worden van begintitels en aftiteling. De Uitzender maakt dan zelf een Leader voor alle films (of besteedt dat uit aan de LVSL). We moeten op zoek naar een goede naam voor de serie; suggesties nu zijn ‘Blik (of Kijk) op Leiden’, ‘Leiden in Beeld’ (dekken de lading, maar zijn niet nieuw/uitdagend genoeg), ‘City of Science’ (maar dat is Leiden alleen in 2022), ‘Kijk Leiden nou!’ en ‘I lof Leiden’ (vanwege de nadruk op groen). Betere suggesties zijn zeer welkom, dus laat je creatieve brein werken en mail je voorstel door aan Leo van Aubel (L.vanaubel@xs4all.nl)! Nog een dringende oproep van Joost: “Gebruik alleen rechtenvrije muziek”! Zie ook de presentaties van Jaap Rostohar en Nelleke Hovestreydt daarover op de LVSL-avond van 6-12-2021. Joost stelt ter discussie of we voice-overs dan wel (onder)titeling gaan gebruiken in de films; ook hier geldt dat in alle films hetzelfde moet worden gedaan. Later op de avond wordt er gestemd en blijkt er een meerderheid voor gebruik van voice-overs. Dat moet dan wel allemaal door dezelfde persoon gebeuren. Op basis van de inzendingen stelt Joost Nelleke voor, als het teveel gevraagd is voor één persoon wellicht de helft van de films laten inspreken door Leo.
Vervolgens worden de films (soms gedeeltelijk, een niet) vertoond en becommentarieerd door Joost.
1. Plantage (Henny Harteveld). Moet iets ingekort, vindt Joost. Kan er een kaartje in, of iets meer tekst om de plek te plaatsen? Goed voorstel van Hans van Gerven: misschien in de Leader een stadsplattegrond met spelden/plaatjes waarop wordt ingezoomd.
2. Koolwitjespad (Leo van Aubel). Mooie beelden van een plekje in de Merenwijk, maar “noem geen plantnamen”, zegt Joost.
3. Besjeslaan/Park die Leythe (Nelleke Hovestreydt). Joost vindt het een mooi filmpje en benadrukt dat klassieke muziek vaak het beste past bij dit soort films. Op een vraag daarover zegt Joost geen voorstander te zijn van ‘op de maat monteren’, als het te lang duurt “krijg ik er hoofdpijn van”, zegt hij.
4. Aan de waterkant (Mario Mazzacani). Jazz in plaats van klassieke muziek, maar mooie beelden, vindt Joost. Mag meer uitleg bij.
5. Begraafplaats Groenesteeg (André van der Tuijn). Joost vindt het een mooi filmpje, maar vraagt toch om minder te zoomen.
6. Besjeslaan (Nelleke Hovestreydt). Joost: “Deze is beter dan die andere van Nelleke”. Maar vertel iets meer over wat er allemaal te zien is, een wervender tekst, waardoor mensen de plek graag zelf willen gaan bekijken.
7. Leids Groen (Pim Lukkenaar). Joost: erg veel van hetzelfde, neemt je niet mee in het verhaal. Je moet meer info geven, over de molen, maar ook over het lied erbij, dan wordt het stukken beter.
8. De Hortus in Coronatijd (Leo van Aubel). Joost: “mooie vaste beelden”. Maar hij zou alle referentie naar Covid er uithalen. Hij verwijst ook naar het geluidsspoor: alle straat- en filmgeluid uit, tenzij het echt relevant is voor het beeld (waterval). Joost vindt alleen muziek meestal beter, nu hoort hij in onze filmpjes vaak een ‘geluidsklap’ bij beeldwissel.
9. Groenesteeg (André Van der Tuijn). De getoonde versie blijkt een oude; ondertussen heeft André het commentaar van Joost al verwerkt. Joost vindt het zeker een mooi filmpje, maar iets te lang.
10. Hortus weer open (Leo van Aubel). Joost: “maak van de twee films één en laat Covid eruit; verder een prachtig filmpje”.
11. Straatnamen Leiden 1650 (Gerard de Boer). Joost stelt voor alle ‘verspringers’ eruit te halen en de film in te korten. Meer info geven via voice-over.
12. Alle straten van Leiden (Else van Laere). Prachtig filmpje, vindt Joost (en vindt ook de zaal).

Op de vraag van Joost welke onderwerpen er nog ontbreken voor de serie komen de volgende suggesties:
– musea (Boerhave, Lakenhal (is al iemand mee bezig), Oudheden, Volkenkunde, Sterrenwacht) Joost: begin steeds met “Leiden is bekend door Naturalis, maar er zijn veel meer fraaie musea; in dit filmpje zoomen we in op …”. Met name de Sterrenwacht wekt Joost’s interesse.
– markt
– Park Matilo (is een fraaie film van Micha de Bruin; misschien kan die wat aangepast worden?
– monumenten (denk aan de ‘bunker’film van André).
Ook leden die niet aanwezig waren wordt gevraagd met suggesties te komen. Niet alle filmpjes hoeven af te zijn bij begin vertoning; de reeks kan de komende jaren verder aangevuld worden. Wie pakt welk onderwerp? Het bestuur zal dit coördineren!
Tenslotte nog een korte discussie over communicatie in beeld: allemaal zelfde font en grootte (en kleur) gebruiken. Hans van Gerven’s dochter is professioneel ondertitelaar; hij zal haar advies doorgeven binnen het bestuur. Ook Hans Flick geeft vanuit zijn achtergrond als grafisch vormgever een advies. Het bestuur neemt daarop een besluit.
Joost verwacht op 2 mei aangepaste filmpjes volgens het vanavond besprokene.
Leo bedankt Joost voor de mooie en luchtig gepresenteerde (“zit vast in de familie”) avond.
Ruud Smeenk