Mededelingen van de voorzitter

 1. Vanavond Eddy Terstall. Welkom.
 2. Marc van Egmond: voice-over Leiden Autovol-Autoluw-film en adviseur geluid in Vogelvlucht.
 3. Volgende week belangrijk: Laatste opnamen van de jubileumfilm. Neem je eigen camera mee. De workshops montage worden een week later gehouden op 7 maart 2022. Allen camera meenemen + geheugenkaartjes.
 4. Het is wel belangrijk, dat we weten wie er van plan zijn om naar de workshop DaVinciResolve te gaan i.v.m. de zaalindeling. Graag opgeven bij Leo van Aubel: secretaris@lvsl.nl. Heb je vragen over bepaalde onderdelen van jouw montagepakket, laat dat dan van te voren weten aan de workshopleider.
 5. Op 26 maart 2022 is de jubileumviering in Schouwenhove. De avond is toegankelijk voor leden en partners en donateurs en partners + eventuele genodigden.
Voor die avond zoeken we nog:
  a. Fotograaf die tijdens de jubileumviering foto’s maakt
  b. Cameramensen (2 of 3), die opnamen maken tijdens de jubileumviering
  c. Verslagmaker, iemand die een verslag maakt van de jubileumviering
  d. Receptie (2 of 3 mensen).
  Graag opgeven bij Leo van Aubel: secretaris@lvsl.nl.
 6. Tijdens de avond met Joost Timp is afgesproken, dat alle filmpjes van Groen in Leiden of Straat in Leiden de lengte zouden hebben tussen de 2 minuten en 2 minuutdertig.
Ook alle titels verwijderen en de voice-overs, omdat we willen komen tot 1 standaardbegin- en eindtitel en willen komen tot 1 voice-over. Daarom moet de tekst van de voice-over ook meegeleverd worden en op welk moment in de film de tekst moet worden uitgesproken. Stuur de films naar techniek@lvsl.nl onder vermelding: “Film voor Joost Timp”, stuur alle overige zaken als tekst enz. naar Leo van Aubel: secretaris@lvsl.nl.
 7. Op de website van de LVSL staat een aantal films in de toonzaal. Als je het zelf leuk vindt om jouw film ook in de toonzaal te laten zetten, dan kun je die film aanmelden bij Wim Hofman: redactie@lvsl.nl. Zorg er wel voor, dat er rechtenvrije muziek wordt gebruikt, anders wordt de film door YouTube geweigerd.
 8. Binnenkort ontvangt iedereen weer de factuur voor het lidmaatschapsgeld. Om de penningmeester te ontlasten, graag zo snel mogelijk betalen.
 9. Vanavond is er weer gewoon pauze en kan er bij de bar weer een drankje worden besteld. Wel alleen met pin betalen.
 10. Dat waren de mededelingen. Nog vragen? Dan nu het woord aan Eddy Terstall.

Eddy Terstall
Eddy geeft tijdens de avond een samenvatting van zijn levensloop en toont tussendoor compilaties van zijn films. Zijn films zijn sterk sociaal politiek gekleurd. Hij is opgegroeid in de Jordaan en heeft een overtuigd rood hart. Hij is een soort journalist middels zijn films. Alle films kenmerken zich door lage budgetten. Wat wij zagen waren vooral “talking heads” en sterk bewegende camera’s
Eddy is vanaf zijn schooltijd bij een reclamebureau gaan werken en heeft dat uiteindelijk 18 jaar gedaan. Gestart met het rondbrengen van de koffie tot belichter bij commercials. Om regisseur te worden heeft hij twee jaar politicologie gestudeerd. Vanwege zijn afkomst is hij tevens tolk Spaans en Portugees.
Bij een gesprek met vrienden debatteerde iemand dat sterke vrouwen zich aangetrokken voelen tot “watjes” en zwakke vrouwen tot “hufters”. Die uitspraak leidde tot zijn film “Hufters en hofdames”.


De keuze voor acteurs haalde hij uit zijn eigen kring. Een clubje dat plezier heeft in het maken van film. De film had redelijk veel succes en heeft op festivals over de hele wereld gedraaid. Hij kwam er achter dat mensen in het buitenland zich verbaasden over de “losse” zeden en gewoonten in Nederland.
Een andere film kwam van het idee dat alles verhandelbaar is en dus ook vriendschap. Hij schreef het scenario rond 1996 en dat leidde tot de film “Rent a friend”. De film is zonder subsidie gemaakt. Tussendoor draaide hij nog de film “Babylon”.
Hij besluit films over Nederlandse gewoonten te maken. Over het drugsbeleid, over een homohuwelijk en over mannen met totaal verschillende hobby’s. Omdat ook hier de financiering een probleem opleverde werd eenvoudige fotografie toegepast. Het maken van de film duurde vier jaar en daardoor moesten de spelers als steeds jongere figuren acteren.
De film “Simon” was een groot succes en leverde vier “Gouden Kalveren” op.
Buiten Nederland stuitte de film op grote weerstanden. In sommige landen bestaan geen homo’s (!). Zelfs op het New Yorkse “Tribecca Film Festival” onder leiding van o.a. Robert De Niro had de film een negatieve bijklank.
Hij constateert dat ook de Nederlandse zeden en gewoonten steeds minder vrij worden. Bij een vertoning voor jongeren van zijn films was het publiek stom verbaasd over de getoonde seks; een beetje bloot en wat rommelen op een bed. Zelf was hij weer over deze reactie verbaasd.

Eddy is nu bezig met een aantal scenario’s. Eén daarvan is een kroniek van Nederland dat loopt van 1960 tot heden. Het blijft moeizaam om de financiering rond te krijgen. Voorheen had hij uitsluitend de publieke omroepen en het filmfonds. Tegenwoordig spreekt hij ook commerciële bedrijven aan zoals Videoland, RTL en Amazon. Die zenden ook kwaliteitsseries uit als “Maxima”. Hij hoopt zo zijn nieuwe serie te kunnen gaan draaien.

Arie de Ridder