Op zaterdag 26 maart 2022 bestond de Leidse Video en Smalfilm Liga op de dag af 80 jaar. Dat werd gevierd met een groots feest in het gebouw Schouwenhove te Leiden.
De leden van de filmclub werden vanaf 19:00 uur op de begane grond ontvangen. Met de lift moest men door naar de elfde verdieping, waar een ruime feestzaal was ingericht. Bij binnenkomst werden ze welkom geheten door een ontvangstcomité en een handdruk of boks (nog vanwege Corona) van de Voorzitter. Het Delfts Zigeunerorkest Pipacs speelde vanaf een podium mooie achtergrondmuziek veelal in Hongaarse of Zigeuner stijl.

De tafeltjes in de zaal waren netjes gedekt. De leden kozen een zitplaats en werden ontvangen met koffie of thee en gebak. De bediening was bij Schouwenhove in goede handen. Er was gelegenheid om even bij te praten met eenieder.
Toen alle leden aanwezig waren hield de voorzitter vanzelfsprekend een toespraak, welke elders in deze Nieuwsbrief gepubliceerd zal worden. Natuurlijk werd er aandacht besteed aan de oprichting en geschiedenis van de club in de oorlogsjaren door Emile Timan en consorten en de verschillende voorzitters van de afgelopen tachtig jaren. Er werd aan het einde van de toespraak een toast uitgebracht op de club.
De aftredende bestuursleden Elly van de Bent en Petra de Sterke ontvingen en mooi boeket bloemen als dank voor hun werkzaamheden in het bestuur.
Ook Pim van der Ende ontving als gastheer vanuit Schouwenhove eenzelfde dankbetuiging. De jubilerende filmclub ontving ook bloemen en presentjes van enkele aanwezigen.
De aanwezigen werden tussentijds ook vermaakt met een entr’acte. Oerend hard schalde de muziek uit de luidsprekers bij het optreden van de groep Niet Normaal. De langharige en besnorde Bertus en Tinus kwamen voorzien van een hoofddeksel vlak achter elkaar aan de zaal binnen met hun ronkende Norton en BSA rollators. Zij kwamen met een geweldige show voor de dag.

Vervolgens was het tijd voor de film première van de jubileumfilm Hersenspinsels. Bij elk jubileum maakt de LVSL een jubileumfilm, waarbij het de opdracht is om zoveel mogelijk leden van de club in beeld te brengen. Met de voorbereidingen voor deze film was vanwege de Corona pandemie in 2020 al gestart met het scenario en draaiboek. Uiteindelijk werden de laatste opnamen gemaakt op 28 februari 2022. De film gaat over geheugenkaartjes voor de filmcamera’s die de voorzitter voor de leden bij Ali Baba had gekocht. Na het uitdelen van deze kaartjes lijken ze een mysterieus effect te hebben op de gebruikers. Zij gaan in kleine groepjes in Leiden op zoek naar de remedie.
Henny Hartevelt en Else van Laere werden vanwege hun bijdragen aan de realisatie van deze film bedankt met een fleurige ruiker.

Daarna bleef het nog lang gezellig onder het genot van drankjes en hapjes die in ruime mate werden verzorgd, met de muziek van Pipacs op de achtergrond. Er mocht gedanst worden.
Tenslotte was om 23:00 uur deze feestavond ten einde.

Nico Schwering