Het is 20:00 uur en Leo van Aubel opent de Montageavond-bijeenkomst.
Hij verwelkomt de aanwezigen waaronder 2 aspirant leden die bij Magix aanschuiven, t.w. Edward Boers en Nana Bavelaar.
Vanavond weer 5 presentaties:
– Magix (Cees Landwier, Leo van Aubel, Hans van Gerven)
– Edius (Jaap Rostohar)
– AdobePremière (Joop Mosterd)
– FinalCut Pro (Hans Stauttener)
– DaVinciResolve17 (Wim Meijerink)
Het blijft steeds weer een uitdaging een verslag te maken van 5 montage-presentaties. Je wilt graag de nuttige onderwerpen registreren. Dat lukt niet altijd in je eentje. En je wilt ook de presentatoren niet tekort doen. Soms schuif je net op tijd aan bij een interessant onderwerp.
Bij een andere presentatie ben je te laat. Soms is er wat reuring.
Zoals deze avond, toen de projector in de Magix-zaal maar niet continu beeld wilde geven.
Na enkele pogingen werd de kabel tussen computer en projector provisorisch vervangen. Daar waren wel de nodige capriolen voor nodig. Hilarisch was hoe de projector ge(dis)positioneerd kon worden als de tijdelijke kabel per ongeluk werd aangeraakt.

Over Magix gesproken, er werd een film vertoond met mooie beelden van een onderwaterwereld bij de Malediven. De opnamen waren al snorkelend gemaakt. Wat betreft de beeldkwaliteit werden wat suggesties gedaan door de aanwezigen zoals bij onderwateropnamen altijd een filmzon te gebruiken. In deze film waren helderheid/contrast wat aangepast met de mogelijkheden die Magix biedt. Dat leverde in veel gevallen een zichtbare verbetering.
Verder was er enige frustratie over de Magix updates. Die resulteren kennelijk niet altijd in een verbetering. Een goed verzorgde presentatie waarbij Leo de microfoon bedient en Cees de “knoppen”.

Bij de presentatie van DaVinciResolve17 toonde Wim de (digitale) handleiding van dit uitgebreide montagepakket. Ik had met hem te doen bij het zien van het laatste onderdeel in de handleiding van DVR dat op bladzijde 4019 (!) begint. Ik blijf voorlopig nog even doorgaan met iMovie (55 bladzijden)!

Joop Mosterd presenteerde Adobe Première wegens afwezigheid van Micha de Bruin.
Bij het afspelen van de film ‘Hoe houden we het droog’ gaf Joop tussendoor uitleg over het tot stand komen ervan. Bij AP kun je gebruik maken van Photoshop voor het bewerken van (stilstaande) beelden.

 

Hans besprak o.a. voice-over bij gebruik van FinalCutPro. Doe je dat rechtstreeks via FCP of met Garageband (Apple applicatie) of met de smartphone?
Het advies: spreek korte tekstjes in, die je in aparte bestanden opslaat. Van één lang verhaal krijg je spijt als er een foutje in sluipt. Moet je alles opnieuw doen. Met de smartphone kun je ook een VO opnemen. Bijvoorbeeld in een slaapkamer. Daar heb je minder last van de reflecterende (harde) wanden. Vervolgens importeer je de opgenomen geluidsfragmenten.

Jaap toonde met Edius wat de mogelijkheden zijn met stabilisatie en Motion Tracking. Edius heeft daarvoor een ingebouwde functie. Het kan ook met de Mercalli plug-in. Het laten meebewegen van bijvoorbeeld tekst aan een punt in een videobeeld doe je met MT. Jaap toonde een fraai resultaat van de letters LVSL met een draaiende tekst eromheen die meebeweegt met de 4 letters.
Knap wat er tegenwoordig met geavanceerde montageprogramma’s mogelijk is.

Verslag Wim Hofman