We zitten vandaag weer met een goed gevulde zaal bij elkaar. Na de gebruikelijke mededelingen door de voorzitter is het woord aan een nieuw gezicht. Hoewel, voor een aantal LVSL-ers is het een bekend gezicht.
Peter Versluijs heeft zich aangemeld als “nieuw lid” van de LVSL.Hij is een jaar of zeven weggeweest en nu weer terug.
Deze avond wordt voor en na de pauze gevuld met films van Peter die hij in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Daar zijn films bij waarin we bekende gezichten zien (uit zijn vorige LVSL-periode). Cultuur, geschiedenis  en natuur spelen vaak een rol in Peter’s oeuvre. Daarnaast zijn er ook heel leuke films. Sommige duren een kwartier, andere 2 minuten.
Op de vraag of Peter een draaiboek maakt voordat hij gaat filmen kwam een ietwat aarzelend antwoord: “ik pak m’n camera, ga de natuur in en begin te filmen; daarna maak ik er wel de tekst bij”. Is dit nu hoe wij het steeds geleerd hebben…?
Als je het scala aan films van Peter bekijkt, blijkt dat je ook zonder draaiboek aardige films kunt maken.
Daar is dan wel een draaihoofd (in plaats van draaiboek) voor nodig.

Vanavond krijgen we deze films te zien:

 1. Het resultaat van een verleden
 2. Met Peter de natuur in
 3. Vlucht voor de vrijheid
 4. Rhapsody For
 5. Kjeld Nuis
 6. LVSL Uitdag 2005
 7. Wonderbaarlijk
 8. In deze stad
 9. De magische stem van het ijs
 10. Golden Earring
 11. Meneer de Commissaris
 12. Sneeuwstorm Zoeterwoude
 13. Van onderaf gezien
 14. Barbara en Roland
 15. Bloodmoon
 16. De verborgen taal van bloemen
 17. Rondje om de Sint-Jan
 18. “Kiplekkere bofkippen”

De films tonen mooie duidelijke beelden. Vaak in close-up en passende belichting. Veel hebben een illustratief karakter. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het tweeluik over klompen en het restaureren van torenuurwerken. Bij reparaties aan kerkklokken en torenuurwerken werd “het ijzer gesmeed als het heet is”. Niet bekend met een “omzetschakelaar”? Bekijk deze film.
Je wordt een beetje jaloers als je de vaardigheid van een klompenmaker ziet. Je neemt een stuk hout van een populier of wilg en maakt er een klomp van. En niet vergeten de klik aan te brengen. Nooit geweten dat je iedere dag met een klik onder je voeten loopt.
Jammer dat onze maatschappij steeds meer van deze vaardigheden uit haar handen laat glijden. Waar is de “klik” met handvaardigheid gebleven?
Dat is een fantastisch gebied om in te werken of een hobby uit te oefenen.
Naast het maken van klompen was er in Van onderaf het resultaat te zien van een andere handvaardigheid in de vorm van kunstvoorwerpen.
In een making-off film gaat Peter de natuur in. Mooi om een aantal LVS-acteurs en actrices bezig te zien in de natuur rondom Zoeterwoude.
Dat was in 2012 maar de acteurs en actrices waren nog goed te herkennen. De film bevat grappige kwinkslagen. Bijvoorbeeld als je met de camera een lantaarnpaal omarmt en dus voor paal staat. Op de achtergrond hoor je dan muziek over De doodgewoonste dingen.
Een aantal films zijn in en rondom Zoeterwoude opgenomen. Zo is er een beeld met verhaal van een bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog een noodlanding in een weiland maakte wegens brandstofgebrek.
Of de uitspraak van een geïnterviewde: vrijheid vandaag geeft hoop voor morgen ook voor Oekraïners geldt…?
Wat opviel was een tekst in de aftiteling over oorlogsslachtoffers, waarbij onderscheid werd gemaakt bij het opsommen van het aantal Burgerslachtoffers en Joodse slachtoffers!
Dat Kjeld Nuis uit Zoeterwoude komt is een leuke wetenswaardigheid. In een film over hem werd duidelijk dat hij als jochie al een passie had voor schaatsen maar ook graag op zijn racefiets zat. Andere beelden waren die van een kalverende koe. Het leven begint nog maar net en er wordt al aan je getrokken.
Het mag een wonder heten dat Peter zijn rijke filmleven kan navertellen. Bij het filmen van de Magische stem van het IJs had het heel anders kunnen aflopen. Door het ijs zakken, er weer op klauteren om vervolgens weer in het water te belanden. Deze film had ook De magie van Peter kunnen heten. Wat de titel dan ook mag zijn het werd wel duidelijk dat water ijs wordt als de temperatuur ervan onder nul graden Celsius daalt. Ook duidelijk werd dat vorst is afgeleid van frost. Van de geluiden van krakend ijs kreeg je koude rillingen.
De hommage aan de Golden Earrings ging vergezeld van Radar love als eerbetoon aan hun 50-jarig bestaan.
Dat Zeeland nog vruchtbaar is voor het grote geld bleek uit weer een andere film. Pianist en zanger brachten een mooi lied ten gehore voor Meneer de Commissaris.
Waarom mensen elkaar bloemen geven werd nog eens uitgelegd in De verborgen taal van bloemen. Mooie titel. In onze huidige maatschappij moet je wel voorzichtig zijn met het aannemen van bloemen aan de voordeur. Misschien zijn ze niet voor jou. Verborgen taal?
Een rondje om de Sint-Jan bleek ook een rondje vanaf de Sint-Jan te bevatten.
Als één film aan het eind van de avond de eetlust heeft opgewekt, of juist niet, dan is het wel de Kiplekkere bofkip. De vraag blijft wie er boft.
Tot zover een samenvatting van films van Peter Versluijs.
Het zou fijn zijn als hij (een aantal van) deze films wil aanleveren. Dan kan de Toonzaal van de LVSL-website weer wat “ververst” worden.
Leuke avond. Bedankt Peter.

Wim Hofman