André opent de avond en vraagt speciale aandacht voor:

  • het Cinefleurfestival 2023 op 5 februari in Noordwijk. Kaarten te bestellen ad 7 euro.
  • de Nieuwjaarsbijeenkomst op 2 januari 2023. Vriendelijk verzoek om:
    a)  in te schrijven vóór  20 december en
    b)  de bijdrage ad 15 euro te betalen op rekening: NL 36INGB 0000 5214 26 t.n.v. Leidse Video en Smalfilm Liga.
  • de Denktankavond op 10 januari 2023 in Vogelvlucht; iedereen is van harte welkom.

Op deze laatste LVSL-avond van 2022 vindt de keuze van de Cinefleurfilm plaats. Twee films uit voorgaande jaren, van Jaap Rostohar “Het geheim van de Cinefleurbokaal” en  van Henny Hartevelt  “Zoon in de kast”, zijn toen al geselecteerd.
Vanavond wordt nummer drie gekozen door de aanwezigen.
Er doen zes films mee met deze wedstrijd.
De eerste film “Het resultaat van een verleden” is van Peter Versluijs. In deze film zien we Jan van Rijn, een 78-jarige pottenbakker, in actie. Hij laat zien hoe je een vaas  maakt. De draaitafel werd vroeger met de voet aangedreven, tegenwoordig natuurlijk elektrisch. Jan is een echte vakman en is in 2003 op de Goudse Keramiekdagen uitgeroepen tot Meesterdraaier. De film geeft een mooi inkijkje in het ambacht en door een duidelijke voice-over en de rustige muziek is het een aangename film om naar te kijken. De uitsmijter van de film is de zevenzeiker, een po met zeven handvatten, zodat je nooit meer misgrijpt.
De tweede film is van Peter Bastiaanse en gaat over het Santa Catalinaklooster, het grootste klooster ter wereld met een oppervlakte van 20.000 m2. Het is gesticht in 1579 en ligt in Arequipa, Peru. We zien het gebouw en krijgen uitleg over het leven in dit zogenaamde slotklooster, dat wil zeggen een klooster waarvan de nonnen die er woonden en werkten geen contact met de buitenwereld mochten hebben. De beelden zijn rustig en we krijgen een goed indruk van de sfeer en het leven in dit klooster.
De derde film van de avond is getiteld ”De Oostvaardersplassen”, een film van Jaap Rostohar.                                  Iemand loopt door de Oostvaardersplassen, een aangelegd natuurgebied in Flevoland tussen Almere en Lelystad. Tijdens de voettocht van de wandelaar zien we mooie en interessante shots van planten en bloemen, van vogels, zoals twee ijsvogeltjes, een aalscholver, de zeearend, spechten, futen maar ook onder meer van bevers. Een mooie, heldere voice-over voorziet de beelden van toelichting. Veel close-ups en rustige beelden. Een plezier om naar te kijken, deze film van ruim 14 minuten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
De vierde film kent als titel “Vloeibaar glas”, een film van wederom Peter Bastiaanse.
Bij Royal Leerdam maken ze flesjes voor Heineken, maar in het oude fabriekscomplex zie je de kunst van het echte glasblazen. Deze enigszins gevaarlijke kunst – hoge temperaturen van de oven en de brander en het glas – heeft Peter mooi in beeld gebracht. De resultaten van dit glasblazen, echte kunstwerken, worden ook getoond. Een mooie impressie, kortom, van de glasblaaskunst.                                                                                                                      

De vijfde film is van wederom Peter Versluijs.
De titel “Ik ben Herbert”. Een bejaard echtpaar, Herbert en Agnes, zitten op een schommelstoel naast elkaar en voeren een gesprek. De geesten zijn niet meer zo helder als vroeger en Agnes wordt door Herbert onder meer aangesproken als Barbarba, maar dat was een vroegere echtgenote  van Herbert. Ook Agnes heeft meerdere mannen gehad en verwart Herbert onder meer met Bobby.  Deze verwarring levert hilarische scenes op en het publiek – wij ook – genieten van deze humor.
Tot slot de zesde film van André van der Tuijn ”Uitdag LVSL 2022”. Een korte film van drie minuten, die een aardige indruk geeft van de bedrijfsactiviteiten zoals van containerterminals op de Maasvlakte. En, het is ook altijd weer leuk om jezelf en andere deelnemende LVSL-leden terug te zien op de film.
Na de pauze is er weer een wedstrijd: nu gaat het om de gefilmde LVSL-kerstwens.
Marion Smit en Arie de Ridder hebben een korte en krachtige wens namens LVSL neergezet.
Jaap Rostohar heeft een uitgebreidere versie met vuurwerk en sneeuw.
De aanwezige LVSL-leden leveren de stembiljetten in.
André leest, nadat de telcommissie haar werk heeft verricht, de uitslag voor.
Nummer 3 Cinefleurwedstrijd is geworden: “Ik ben Herbert” van Peter Versluijs.
Nummer 2 is geworden “Het resultaat van het verleden”, eveneens van Peter Versluijs.
en de winnaar – met grote meerderheid – is de film “Oostvaardersplassen” van Jaap Rostohar.

En, de winnaar van de LVSL- kerstwens-wedstrijd is geworden:…Jaap Rostohar.
Jaap krijgt als winnaar van de Cinefleurwedstijd – en ook van de LVSL-kerstwens-wedstrijd – uit handen van André een beeldje.
Het was de avond van Jaap Rostohar, om in voetbaltermen te spreken.
Daarna wordt afsluitend de film “God op Aarde” van Else van Laere gedraaid. Deze film is buiten mededinging van de Cinefleurwedstrijd.
Een fantasierijk verhaal van Else, waarin Zeus, de oppergod, oud is geworden en niet meer zo goed in de smaak valt bij de vrouwen. Hij besluit om naar de aarde af te dalen en daar zijn geluk te beproeven, maar zijn “goddelijke” optreden valt bij de vrouwen niet in de smaak: met een paraplu wordt hij op de vlucht gedreven.                                                                                                                                             Hij probeert het net als vroeger toen hij als dier wel vrouwen wist te versieren, weer als dier, als vlinder in dit geval, maar dat loopt niet goed af: hij eindigt zijn leven onder een stolp en later op een stokje.
Een echte Else van Laere-film, fantasierijk, met een mooie clou, goed gefilmd en verrassende beelden, mooie teksten ook. Vanuit de zaal kwamen de eerste complimenten voor deze film, waaraan naast Else ook een aantal LVSL-ers een  bijdrage leverden. 

Jan van Zoest, 20 december 2022