Het is weer “montage-avond”. Dat betekent uitleg over montageprogramma’s Magix, FinalCut Pro, Edius en Adobe Première door bezielende workshopleiders. Dit is het verslag van de individuele workshops.

Workshop Adobe Première
Bij deze workshop werden er weer vragen beantwoord.
– Als je een filmfragment in het programma sleept, dan houdt deze zijn instellingen vast om hierin te werken, zoals filmformaat en Frames Per Seconde (fps). Alle andere ingevoegde fragmenten verwerk je dan met dezelfde instellingen.
– Hoe maak je titels in de nieuwste versie. De interface verschilt met oudere versies.
– We hebben ook even de Video Effecten doorgenomen. Het zijn er best wel veel. Met wat voorbeelden was goed te zien hoe het effect werkt.


Je kan je afvragen wanneer je deze moet gaan gebruiken.
Het was toch weer een leuke avond.

Micha de Bruin


Workshop Final Cut Pro

Er zijn helaas 2 afmeldingen, waardoor we met z’n vijven deze workshop doen.
We hebben de volgende onderwerpen behandeld:
Bianca heeft in het verleden analoge filmpjes digitaal opgeslagen op haar destijds Windows computer. Nu zij is overgegaan op een MacBook van Apple, wil zij deze filmpjes bewerken in FCP. Maar het zijn mpg-bestanden en die kunnen niet geïmporteerd worden in FCP. Daarvoor is de gratis app Handbrake wel handig. Je selecteert de mpg-video en converteert deze naar mp4. Dit gaat vrij snel. Je kan zelfs alle mpg-files selecteren en deze tegelijk omzetten naar mp4. Ondertussen kan je koffie of een lunch nuttigen. Na je lunch zijn de mp4-files gereed om in FCP te importeren, zodat je ze kan bewerken, mocht dat nodig zijn. Maar in ieder geval zijn ze nu zonder problemen te bekijken op de Mac en dat is best wel ‘Mackelijk’.
Ook hebben we het gehad over Voice Isolation. We hebben een filmpje gedraaid met een interview wat opgenomen is op een bootje met het geluid van de motor en andere storende geluiden op de achtergrond. Met behulp van Voice Isolation kan je naar wens het ongewenste geluid helemaal of gedeeltelijk verwijderen door slechts 1 vinkje te plaatsen.
Bij interviews met veel wind is dat ook echt een uitkomst, ook als het tijdens het interview zelf niet helemaal zou zijn gelukt.
Als laatste hebben we een route aangemaakt en laten animeren in Keynote (de Apple variant van PowerPoint). Deze animatie vervolgens als filmpje weggeschreven en geïmporteerd in Final Cut Pro. Mooi om in je reisfilm te verwerken

Hans Stauttener


Workshop MAGIX

Afgelopen maandag hebben we Cees Landwier uitgewuifd als een van de leiders van de MAGIX workshop. Cees heeft eerst jarenlang de Pinnacle workshop geleid en later, samen met Hans van Gerven en ondergetekende de MAGIX workshop. Voor al het goede werk, dat Cees in al die jaren heeft verricht kreeg hij van jullie een welgemeend applaus.
Omdat we bijna alle technische mogelijkheden van MAGIX hebben besproken, heb ik voorgesteld om ook inhoudelijke aspecten van het monteren in de workshops te behandelen. In de workshop van afgelopen maandag zijn we daar voorzichtig mee begonnen.
A.d.h.v. het voorbeeldfilmpje heb je eerst kunnen zien, hoe je een clip op de tijdlijn kunt verbeteren qua helderheid/contrast, kader (met de functie Uitsnede) en stabiliteit (met ProDAD Mercalli of Vegas Stabilisatie).
Iets moeilijker was het blurren/vervagen van gezichten van personen, die niet herkenbaar in beeld mogen komen. Dit is de laatste tijd steeds belangrijker geworden, niet in het minst vanwege de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
We hebben gezien, dat je hiervoor eerst een kopie van de betreffende clip precies onder het origineel op de tijdlijn moet zetten. Daarna zet je op deze kopie m.b.v. de functie Vormen een cirkel van de juiste grootte op het betreffende gezicht. Dan klik je op de S van Solo op het spoor van de kopie aan de linkerzijde en je ziet enkel nog dit gezicht.
M.b.v. Scherpte en vervolgens Artistieke Vervaging kun je het gezicht blurren/vervagen zoveel als je wenst. Als de nu weer op de S klikt, zie je het hele beeld weer, maar het gezicht van de persoon is nu vervaagd en dus onherkenbaar. Als de persoon door het beeld beweegt zal de vorm/cirkel ook mee moeten bewegen. Je positioneert de vorm/cirkel dan op de juiste plek m.b.v. keyframes. Even oefenen!
We hebben ook naar inhoudelijke aspecten van de montage gekeken. Zo vond Cees de achtergrond bij de sprekende dame niet erg geslaagd en loste hij dit op d.m.v. een insert.
Om inhoudelijk monteren meer aandacht te geven hebben Cees Mokveld en Cees Landwier een leuke, niet al te moeilijke opdracht bedacht: maak een korte montage met opnamen, die zij hebben gemaakt in de Breestraat. Je hoeft dus niet zelf te filmen.
Kies zelf welke opnamen je wilt gebruiken en knip ze naar eigen inzicht. Je mag ook een intro en outro toevoegen, een voice-over en muziek toevoegen.
Met deze link heb je 6 dagen de tijd om de opnamen te downloaden: https://www.transferxl.com/download/085DSXhRjdZBs
Stuur je mp4 filmpje voor 20 februari, maar liefst eerder, naar vanaubel@xs4ll.nl
Op de volgende MAGIX workshop van 27 februari zullen we de filmpjes laten zien en bespreken.
En: stuur ook een mailtje als je een vraag, suggestie of opmerking hebt.
Met vriendelijk groet

Leo van Aubel


Workshop Edius
Voor de workshop Edius heeft men een aantal vragen op de lijst staan.
Allereerst worden handigheden in Windows behandeld.    Hierbij komt het “Herstelpunt” uitgebreid aan de orde. Bij problemen of een update kan Windows een storing melden. Met het herstelpunt kan je terug naar de oude situatie VOOR het probleem ontstond. Niet onbelangrijk dus.
Als tweede punt is het Nieuwe wegschrijven aan de orde.
Zetten we vroeger een film op DVD of de harde schijf, dan had men de keuze uit Avi, WMV, Mpeg, MP4 en anderen.
De laatste tijd doen we dat met H.264.    Maar nu is er een nieuwe uitgekomen die wereldwijd in gebruik wordt genomen,  n.l H.265.    Deze functie is in Edius X aanwezig.
De mogelijkheden hiermee werd met verbazing bekeken.
Een Edius vraag gaat over effecten die moeilijk terug te vinden zijn in het programma.
Deze veel gebruikte effecten zijn samen te brengen in een nieuw mapje “Eigen Effecten”
Door hierin mapjes te maken voor Kleur, Overgangen e.d. Is alles gemakkelijk te vinden.
Soms raken files Zoek in het programma en worden dan niet meer weergegeven op de tijdlijn. Hoe lossen we dit op?
Na een uitgebreide uitleg zijn ze vanaf Nu gemakkelijk weer terug te plaatsen.
Soms moeten kleuren van verschillende files in overeenstemming met elkaar worden gebracht. Met een handige tool in Edius is dit gemakkelijk te realiseren.
Als laatste werd nogmaals gedemonstreerd wat voor gevolgen het Stabiliseren van een file te weeg kan brengen.  Soms ontstaan onverwachte bijwerkingen!
Dit alles was voor de deelnemers een zinvolle avond.
Voor de volgende keer staan al op de lijst:

  • Intro met filmspoelen maken
  • Moderne intro (hoe maak je die.
  • Voorkeuze schermindelingen
  • Audio in Edius

Er zullen waarschijnlijk weer nieuwe vragen bij komen.

Jaap Rostohar