MAGIX
Afgelopen maandag hebben we 4 opdrachtfilmpjes bekeken. Gerard Bijkerk, Cees Landwier, Cees Mokveld en Wil van Voorst hadden montages gemaakt van opnamen van Cees Landwier en Cees Mokveld. Die opnamen waren gemaakt in de Breestraat in het kader van het project Leiden autoluw.
Naast gebruikelijke video-opnamen waren er ook opnamen bij, gemaakt door Cees Mokveld met een Go-Pro, bevestigd op zijn fiets. Dat geeft extra dynamiek vanwege de passerende fietsen, bestelbusjes en autobussen. De Breestraat is verboden terrein voor personenauto’s, maar toch is het een drukke boel met al die fietsen.
De film van Gerard was ruim 3 minuten en de overige films waren minder dan 2 minuten lang. Ondanks het gebruik van dezelfde opnamen, waren de films toch erg verschillend. Gerard is qua beeld en geluid dicht bij de oorspronkelijke opnamen gebleven, terwijl Cees Landwier er passende muziek bij heeft geplaatst. Die muziek had Cees kort tevoren zelf gemaakt met het programma Music Maker. Cees Mokveld heeft opnamen in zijn montage versneld en zijn film zo extra dynamisch gemaakt. Wil heeft aan zijn montage een duidelijk verhaal gekoppeld, ingesproken met een voice-over. Zijn film sloot af met een ferm advies aan de burgemeester.
Daarna hebben we een instructiefilmpje gezien over Beeld-in-Beeld ook wel Picture-in-Picture (PiP) genoemd. Beeld-in-Beeld pas je toe in je montage als extra informatie, verduidelijking, verwijzing, trucage of om te blurren, zoals getoond tijdens de vorige workshop. De instructiefilm laat zien hoe beeld-in-beeld eruit kan zien en wat je ervoor moet doen in de montage. Dit is de link om de instructiefilm te downloaden: https://we.tl/t-511lOJ26BI

Na de pauze volgde een live demonstratie van de diverse mogelijkheden op dit gebied, m.n. die met de functie Vormen en met Beeldobjecten bij Sjablonen, zoals de zaklamp, het sleutelgat, het fotoboek, de gedachtenballon etc.
De workshop werd afgesloten met een opdracht: maak een korte video, max 3 minuten over een onderwerp in Leiden naar eigen keuze. De opnamen voor je montage maak je zelf. Indien het geschikt is en als je dat leuk vindt kan het filmpje worden toegevoegd aan de 9 formatfilmpjes à la Joost Timp, bedoeld voor Sleutelstad TV. De filmpjes moeten voor 10 april worden gestuurd naar L.vanaubel@xs4all.nl . De filmpjes zullen worden bekeken tijdens de laatste workshop voor de zomer op 24 april.
Gerard Bijkerk, Cees Landwier, Cees Mokveld en Wil van Voorst hebben toegezegd filmpjes over hun stukje Leiden te maken, maar niets belet anderen om ook mee te doen. Laat het me weten!
Leo van Aubel

EDIUS
Voor de workshop van Edius heeft men een aantal vragen op de lijst staan.
Allereerst worden enkele handigheden in Windows behandeld.
Hierbij komt nogmaals het “Herstelpunt” uitgebreid aan de orde.
Bij problemen of een update kan Windows een storing melden.
Met het herstelpunt kan je terug naar de oude situatie VOOR het probleem ontstond. Niet onbelangrijk dus.
Als tweede wordt er gevraagd naar een gereedschapskist voor veel gebruikte Effecten.
Hierbij maken we een map met “Mijn Effeten” aan.
Deze map is weer onder te verdelen in Gereedschap, Overgangen en Kleur.
Hiermee zij veel gebruikte hulpmiddelen snel gevonden zonder eerst de hele lijst door te scrollen.
Soms raken files Zoek in het programma door verplaatsing of een niet aangesloten externe schijf. Deze worden dan niet meer weergegeven op de tijdlijn.
Hoe lossen we dit op?
Na een uitgebreide uitleg zijn ze vanaf Nu gemakkelijk weer terug te plaatsen.
Een derde vraag betrof het samen brengen van meerdere effecten onder 1 pictogram. Dit bleek gemakkelijker dan verwacht
Dit alles was voor de deelnemers een zinvolle avond.
Voor de volgende keer staan al op de lijst:

  • Intro met filmspoelen maken
  • Moderne intro (hoe maak je dat?)
  • Voorkeuze schermindelingen
  • Audio in Edius
  • De geluidskaart werkende krijgen

Er zullen waarschijnlijk weer nieuwe vragen bij komen.
Jaap Rostohar

FCP
Deze keer waren wij met 8 deelnemers.
De volgende onderwerpen kwamen ter sprake:

  • Hoe kan je eenvoudig een clip van kleur naar zwartwit laten overgaan op de tijdlijn? De oplossing is simpel: middels een gratis effect en het plaatsen van 2 keyframes in de clip.
  • Beelden van een camera met tape zijn gedigitaliseerd, maar het achtergrondgeluid kon niet worden verbeterd. Op de avond lukte het wel op de computer van de workshopleider, waarschijnlijk omdat daar de beelden apart naartoe waren gestuurd. De mogelijke oplossing voor de vragensteller is dan ook om de tijdlijn te kopiëren en een nieuw project aan te maken, om daar de kopie in te plakken. Vervolgens met Voice Isolation de achtergrondgeluiden verwijderen voor zover mogelijk.
  • Een volgende vraag was hoe je een transition kan toepassen als je clip niet langer is. De oplossing is om genoegen te nemen met dat er dan een stukje van de clip wordt gebruikt ten behoeve van de transition. Om dit probleem in het vervolg te voorkomen: gewoon een aantal extra seconden door blijven filmen. Altijd handig.
  • Een vraag ging over het aanpassen van beeldmateriaal waarbij de zon en wolken zorgden voor lichte en donkerder beelden in 1 clip. Op zich best wel lastig, maar is wel te doen. Tegelijkertijd kan dan ook de kleur worden aangepast. Je kan dit enigszins voorkomen door het raam te blinderen met vitrage of andere soort raambekleding. Of niet te dicht in de buurt van een raam filmen.
  • Een andere vraag ging over het installeren van plugins van een bepaalde ontwerper. Middels een bijbehorende installatievideo en wat meer achtergrondinformatie is dat nu duidelijk.

Hans Stauttener

 

ADOBE PREMIÈRE
Nog wat persoonlijke vragen behandeld waar iedereen wat aan heeft.
– Project instellingen starten en duidelijk laten zien waar en hoe het wordt opgeslagen.
– Stemgeluid verbeteren door AI.
In een voorbeeldfilm werd duidelijk uitgelegd hoe je ingesproken tekst kan verbeteren. Het internetprogramma is Adobe Enhance. Je kan duidelijk het verschil horen. Opdracht is om dit thuis eens te proberen.
De stappen zijn:
– Eerst exporteren naar .WAV of .MP3.
– Daarna in Adobe Enhance stoppen en downloaden.
– Dit bestand sleep je in de tijdlijn.
– Evt. basisgeluid iets zachter zetten ivm achtergrondgeluid.
De deelnemers hebben al een uitgebreid verslag gekregen.

Micha de Bruin