Magix
Afgelopen maandag stonden vooral een paar technische onderwerpen op het programma. Wil van Voorst begon de avond met een presentatie over CODEC’s en het belang ervan voor ons, gebruikers van het MAGIX montage programma. CODEC HVEC H-265 blijkt een verdere ontwikkeling te zijn van CODEC H-264 AVC, bedoeld om m.b.v. veel meer pixelblokjes een betere beeldscherpte mogelijk te maken. Dat is althans de theorie. In de praktijk is het verschil moeilijk met het oog waarneembaar, zo blijkt uit twee korte filmpjes, gemaakt met respectievelijk CODEC-264 en CODEC-265.
Vervolgens werd de kijker gericht op veiligheidskopieën: wat zijn dat, waarom zou je ze maken en hoe kun je ze maken? Een heel nuttig onderwerp, als je je montage naar iemand anders wilt sturen of als je je montage wilt archiveren. We keken naar een instructiefilmpje en een live demonstratie over dit onderwerp.
N.a.v. van vragen werd ook aandacht besteed aan beeldresolutie, het importeren van opnamen in MAGIX en het exporteren van de montage. Besproken werd hoe je de standaard instellingen van een film of project kunt wijzigen en welke keuzes je hebt bij het exporteren van filmpjes.
Bovengenoemde onderwerpen vroegen meer tijd dan gepland, waardoor we moesten besluiten het geplande vervolg op “Beeld-in-beeld” naar een van de volgende workshops te verschuiven.
De avond werd besloten met een herinnering aan de opdracht, meegegeven tijdens de vorige workshop op 27 februari: maak een korte video, max 3 minuten over een onderwerp in Leiden naar eigen keuze. De opnamen voor je montage maak je zelf. Indien het geschikt is en als je dat leuk vindt kan het filmpje worden toegevoegd aan de 9 formatfilmpjes à la Joost Timp. De filmpjes moeten voor 10 april worden ingestuurd. De filmpjes zullen worden bekeken tijdens de laatste workshop voor de zomer op 24 april.
De opdracht sluit aan bij de filmwedstrijd op 30 oktober (5de maandag in de maand): voor dit doel is een lange lijst van meer dan 100 mogelijke onderwerpen samengesteld. Kijk hiervoor op het besloten deel van de LVSL website bij cursussen, maar je kunt uiteraard ook zelf een onderwerp over Leiden kiezen.

Leo van Aubel

 

DaVinci Resolve

Voor maandag 27 maart hadden Else en ik van te voren een aantal vragen gekregen van onderwerpen om te behandelen. Dat ging om het verbeteren van opnames met beeldruis (Arie) en opnames met geluid in een kerk verbeteren (Arend).
Helaas had Arie zich moeten afmelden. Dus zijn onderwerp schuiven we door naar de volgende montagegroepavond.
Else is de avond gestart met het uitleggen van de mogelijkheden van een functie in het onderdeel Fusion.
Deze avond was dat de planar-tracker, een methode om bewegende voorwerpen of personen te volgen om bijvoorbeeld een tekst of afbeelding te plaatsen die meebeweegt. Dat kan dan op het onderwerp zelf zijn of het onderwerp kan gevolgd worden. In dit geval volgden we een Parapente en hebben daar een tekst met de bewegingen laten meedraaien.
Er was nog wat tijd tot de pauze en hebben we de planar-tracker nog geprobeerd met een katje dat op een bank aan het spelen was, maar het contrast tussen het katje en de bank was niet duidelijk genoeg, zodat de tracker de het snelle katje ‘kwijtraakte’. En dan wordt het (handmatig) monnikenwerk. Daarvoor was geen tijd.
Na de pauze heb ik de verstaanbaarheid van opnames in een grote hoge kerkruimte geprobeerd te verbeteren.
Daar was echter zoveel galm aanwezig, dat er bij het wegwerken daarvan er weinig verstaanbaars overbleef van het verhaal van de spreker. De geluidsopnemer (camera) ten opzichte van de bron was daarvoor te ver verwijderd. De uitdaging is om hiervoor een oplossing te vinden.

Wim Meijerink

 

Adobe Première

Deze avond hebben we ondertitels besproken. Niet dat het moeilijk is om een tekst toe te voegen in de film, maar wel een handig weetje om het op bv. Youtube of andere kanalen aan of uit te zetten. Aan de hand van een handige instructiefilm is te zien hoe je vrij eenvoudig jouw film kan voorzien van de ondertitels met behulp van HappyScribe. Voor slechts €12,- per 60 minuten. Micha gaat dit ook uitzoeken in Adobe Première. We hebben ook even stilgestaan bij Wim de Bie. Enkele fragmenten bekeken van Van Kooten en de Bie. Het was weer een bijzondere avond.

Micha de Bruin

 

 

FinalCutPro
Er waren vantevoren geen onderwerpen aangedragen, maar tijdens de workshop zelf kwamen toch veel vragen naar voren. Dus dat werd improviseren…
Zo hebben we het nogmaals gehad over het installeren van plugins van een bepaalde producent, we hebben een filmpje bekeken wat met een iPhone was gemaakt. Hier waren enkele vragen over die we hebben behandeld. De meeste van deze vragen waren op te lossen door te filmen in 4K, wat een veel betere kwaliteit oplevert en daardoor meer mogelijkheden met editen.
Ook het gebruik van bepaalde muziek met eventuele claims op YouTube en andere platforms en hoe dit is te voorkomen is behandeld.

Hans Stauttener