Een wel heel bijzondere avond: als gast waren er 20 leden van de LAFV, de Leidse Amateur Fotografen Vereniging en verder was de zaal gevuld met 40 LVSL leden.
Een weer ruim gevulde zaal derhalve. Omdat de LAFV 100 jaar bestond, organiseerde ze vorig jaar een fotografie symposium  aan de Universiteit in Leiden, met medewerking van vele externe sprekers.  De LVSL heeft hiervan toen een videoregistratie gemaakt van de hele dag. De première vertoning was vanavond. De film bood een boeiend verslag met sfeerschetsen en een impressie van de sprekers. Een goede keuze was één voice-over stem te gebruiken om een consistente lijn in het verhaal te brengen van diverse sprekers. De sprekers waren alle specialisten op hun gebied, aangekondigd door de dagvoorzitter, de bekende fotograaf Sacha de Boer.
Veel sprekers waren afkomstig uit de wereld van de universiteit en wetenschap, o.a. Maartje van den Heuvel, Jos Jansen, Matti Boom en Helen Westgeest. De toenmalige fotograaf des vaderlands (ja, die hebben we ook) Jan Dirk van der Burg verzorgde zijn eigen fotopresentatie met hilarische foto’s.
Na de lunch waren er diverse workshops waarin eveneens foto’s vertoond werden, o.a. smartphone fotografie, astrofotografie, visualiseren van het onbekende en een expositie van de alleroudste foto’s van ons land. Sacha de Boer sloot de plenaire zitting eind van de middag af met haar foto’s als wereldreizigster.
Na de afsluiting van het symposium volgde een geanimeerde bijeenkomst.
Wij als filmmakers mogen als leerpunten van dit grote project stellen dat een film van een half uur maken met 8 camera’s met verschillende cameraposities in een enorm grote zaal, soms met grote afstand tot de sprekers, als eerste de verliezers het geluid en soms de scherpte zijn.
De Introductiefilm van de filmclub LVSL (u weet toch dat die op onze website staat) gaf onze gasten een indruk wat er in onze filmclub zoals gebeurt.  Beide clubs gaven een toelichting op de activiteiten van hun verenigingen.
De voorzitter van de werkgroep Wim van Oordt presenteerde een topselectie van de mooiste foto’s van de LAFV. En dan zie je toch wel wat creativiteit – met een scherp oog en wat fotoshoptechniek – doet. Een enkele foto ontlokte dan ook een terecht ooooh aan de aanwezigen.
De voorzitter Henriette van der Linden presenteerde hun jubileumboek “100 Jaar Amateur Fotografie in Leiden” aan onze voorzitter André van der Tuijn en voor de aanwezigen was dit boek voor een vriendenprijs ter plekke te koop. De filmers van deze jubileumfilm werden verrast met een fotoboek over  Leiden en de wetenschap “Het Weten Waard”, geproduceerd door fotografen van de LAFV. Een heel sympathiek gebaar.
Met een dankwoord van Wim van Oordt en André werd deze toch wel bijzondere avond afgesloten.
Zo werd het een  bijzonder geslaagde hybride avond van fotografie en film.

Verslag Wil van Voorst