De zomervakantie zit erop en dan is het weer tijd voor de LVSL-clubavond. Vandaag is het programma, traditiegetrouw, het vertonen van vakantiefilms.
En die zijn weer volop gemaakt. Dat varieert van uiterste Noorden tot Gambia en van de Canarische eilanden tot Egypte.
Eerst nog wat mededelingen van de Voorzitter.
Om te beginnen het trieste bericht dat ons (ex)lid Kees Schepel is overleden. Een ander onaangenaam bericht betreft het overlijden van Ben Teeninga, voorzitter van de Noordwijkse Film & VideoClub.
Er is ook positief nieuws. Filmclub LVSL begroet vanavond 2 aspirant leden.
Het is een goede keuze om lid te worden van een Filmclub met veel kennis en ervaring en gezellige leden.
Er wordt nog een oproep gedaan voor wat extra handjes tijdens de Cultuurmarkt in Voorschoten op 9 september. Neem contact op met Ruud Smeenk als je wilt helpen.
Dan is het tijd voor het vertonen van de films met een gezamenlijke speelduur van ongeveer anderhalf uur.
Dit zijn de titels en naam van de makers:

 • Rondje IJsselmeer op de fiets (Petra de Sterke)
 • Opblaasijs (Ruud Smeenk)
 • Vakantie impressies (Nelleke Hovestreydt)
 • Arcachon en La Dune du Pilat (Leo van Aubel)
 • Veerboot Fuerteventura naar Lanzarote (Elly van der Bent)
 • Een paradijs in mini formaat (Wim Blansjaar)
 • Cahors (Leo van Aubel)
 • Lanzarote (Leo Voorham)
 • Noordkaap en Lofoten (André van der Tuijn)
 • Ootmarsum (Wim Blansjaar)
 • Vollenhove (Bianca Kraus)
 • Ladies only (Bianca Kraus)

“Wereldreis” in een notendop:
Om in Egypte piramides te bezoeken moet je een goede conditie hebben. Daarvoor kun je trainen door een rondje IJsselmeer te fietsen. Petra de Sterke toont diverse plaatsen op de fietsroute. Je komt dan onder andere in Volendam. En daar zou je wel eens stokvisje willen eten. Maar helaas… Voor wat extra inspiratie bezoek je Hindeloopen. Voor de innerlijke rust zijn de Weerribben uitermate geschikt. Na afloop van de 520 km op de fiets ben je klaar voor een energieke vakantie.
Mocht het langs het IJsselmeer te warm worden neem dan wat “Opblaasijs” van Ruud Smeenk. Maar pas op. Opblaasijsjes smelten niet. Ze zijn ineens “leeg”.
Denk je het nu aan te kunnen dan is het tijd voor een bezoek aan Egypte. Naast piramides, koningsgraven en tempels kun je daar ook snorkelen in de Rode Zee. Is je conditie nog ontoereikend, bezoek dan (per fiets) de graven van hoge ambtenaren, priesters, opzichters en kunstenaars.
Nelleke Hovestreydt laat beelden zien van fraai bewerkte graven met prachtige schilderingen in de vorm van stripverhalen.
Soms maak je al vast een plan voor de volgende vakantie. Dat zou maar zo naar Gambia kunnen zijn. Vooral een geschikte bestemming als je toch al eens het “Paradijs” wilde bezoeken. In dit land kan dat in “Een Paradijs in mini formaat”.
Wim Blansjaar toont de fraaiste dieren in zijn film. Daar zie je apen (ijs)lollies eten die niet direct op de “Opblaasijsjes” van Ruud lijken. Overigens is het “Beach resort” ook een paradijsje.
Als je landen als Egypte en Gambia te warm vindt, dan is het koudere Noorden een optie.
Mocht je in Volendam, tijdens de fietstocht rond het IJsselmeer, stokvis hebben gemist dan ben je in Noorwegen aan het goede adres.
Bedenk wel dat je geen last moet hebben van tunnelvrees. In Noorwegen rijd je bijna net zoveel in tunnels als erbuiten. Als André van der Tuijn maar lang genoeg richting Noordpool rijdt komt hij uiteindelijk aan de Noordkaap met die grote ijzeren bol. De talloze drogende kabeljauwen lijken wel hangende vleermuizen.
Is het toch te fris op de Lofoten dan maar weer zuidelijker.
Een vakantie in Frankrijk of de Canarische eilanden misschien.
Met de opgebouwde conditie tijdens de fietstocht rond het IJsselmeer beklim je met gemak de hoogste zandduinen van Europa.
Die zijn meer dan 100 meter hoog en bevinden zich in La Dune du Pilat in de buurt van Bordeaux. Als je toch in het zuiden van Frankrijk bent ligt een bezoek aan Cahors binnen bereik. Het lijkt daar elke dag feest met al die lege flessen aldus Leo van Aubel. Het eten ziet er ook al zo aanlokkelijk uit. Toch liever de Spaanse keuken…?
In dat geval zijn de Canarische eilanden een mogelijkheid. Ben je nu per abuis in Fuerteventura geland terwijl je Lanzarote had gepland dan steekt Elly van de Bent over met veerboot ARMAS.
Op Lanzarote kan het warm zijn.
Niet alleen de lucht maar vooral de aardbodem. In de nog bestaande magmakamers is een vuurtje stoken een “koud” kunstje. Leo Voorham toont in zijn film hoe een emmer water in enkele seconden verandert in een krachtige straal van stoom.
Na al dat gereis ben je toe aan een paar rustige dagen. Ootmarsum is dan een goede keuze. Wim Blansjaar toont gezellige straatjes. Hier tref je de nodige kunstenaars en galeries aan. Het openluchtmuseum is zeer een bezoek waard met oude ambachten en ingerichte Twentse boerderijen van weleer.
Tijdens deze mini wereldreis komt eten een aantal keren aan de orde. Voor de echt lekkere schotels moet je bij Bianca Kraus zijn. Zij laat in haar films de lekkerste schotels met eten zien.
Eerst even informeren of het niet een “Ladies Only” camping betreft.
Deze mini wereldreis is natuurlijk niet compleet zonder de bijbehorende films.
Kijk daarvoor op de website in de Toonzaal. De films zullen daar binnenkort verschijnen.

Om kwart over tien sluit de Voorzitter deze eerste clubavond.

Wim Hofman