Onderwerp: DaVinci Resolve                         .

DaVinci Resolve is een betrekkelijk nieuw programma om videofilms te monteren. Het is aantrekkelijk omdat er een uitgebreide gratis versie is. Er is een pro-versie en die kost éénmalig $295 (ca. €280).
Beide programma’s krijgen regelmatig gratis updates.
Het programma is heel uitgebreid en doet voor geen enkel ander programma onder. Ook niet voor de zwaar betaalde. Het wordt door professionele editors gebruikt en verschillende grote films zijn er mee gemaakt waaronder de 3D-film “Avatar”.
Zo’n uitgebreid programma betekent wel dat het ingewikkelde onderdelen bevat.
Deze redenen en omdat Davinci Resolve een steeds grotere schare aanhangers krijgt, was voor de Activiteiten Commissie van de Filmclub LVSL een reden om een hele avond alleen aan dit programma te wijden.
Davinci wordt uitgegeven door Blackmagicdesign. Dat is een Australisch bedrijf dat professionele hardware voor de film- en tv-industrie maakt zoals camera’s, montage toetsenborden, panelen voor kleurbewerking, codec-converters, etc. Davinci Resolve is het uithangbord van dit bedrijf en moet noodzakelijkerwijs ook een professioneel niveau hebben.
Op YouTube zijn echt honderden instructiefilmpjes over de inzet van Davinci Resolve terug te vinden. Op een enkele na zijn die allemaal in het Engels. De “Videomakers”, een tweetal Nederlandse dames die heel begrijpelijke filmpjes over videofilmen maken, hebben ook een filmpje over Davinci Resolve op YouTube gepubliceerd. Deze film opent de avond en duurt tot de pauze. Het zal voor de aanwezigen een mooie, uitgebreide introductie zijn geweest.
Na de pauze hadden Else van Laere, Wim Meijerink en ondergetekende demonstraties in Davinci Resolve voorbereid. Van geen van de demonstraties kwam veel terecht. Davinci Resolve kan onder macOS, Windows en Linux draaien. In ons geval stond het programma onder macOS. Helaas hebben alle drie de presentatoren geen enkele ervaring met dit besturingsprogramma. Het tweede deel van de avond werd dus bijna geheel gevuld met een dikke onvoldoende voor het gebruik van macOS door de presentatoren. Mooie presentaties van “maskers en aanpassen van kleur” door Else, “gebruik van het groene doek” door Wim en een “lopende lijn in een kaart en ruisonderdukking bij spraak” van Arie gingen vrijwel geheel de mist in. Hoewel dat allerlaatste item uiteindelijk misging omdat de gratis versie dat nou net niet bleek te ondersteunen.
Een rommelig einde aan een avond dat onterecht afbreuk deed aan Davinci Resolve zelf.

Arie de Ridder