Onderwerpen:      Magix, Final Cut Pro en Adobe Première                                                       …

FINAL CUT PRO

Deze keer hadden we 1 vraag die van tevoren aan mij gesteld was, maar achteraf toch wat anders in elkaar bleek te zitten. Het ging om 2 stills die in elkaar zouden moeten overgaan, maar dan op een bepaalde manier. De vraag kon niet goed worden uitgelegd, waardoor de uitvoering dus ook niet tot stand kwam. De volgende keer zal de vragensteller het beter proberen te verwoorden met eigen materiaal en komen we daar op terug.
Een op dat moment gestelde vraag kon wel beantwoord worden. De vraag was: als je een folder hebt die je wilt laten ronddraaien en uiteindelijk volledig in beeld wilt hebben, hoe doe je dat dan? Antwoord: door het gebruik van keyframes (in dit geval op 2 punten: de rotatie en zoom).
Verder had ik nog een aantal dingen voorbereid. We gingen de diepte in met het bewerken van 3D-tekst in FCP. Hiertoe had ik een Engelstalige YouTube video van Jenn Jager laten zien waar dat op deskundige wijze wordt uitgelegd. Indien gewenst kan je de Nederlandstalige ondertiteling aan of uit zetten en de video nu en dan stopzetten om het getoonde zelf ook uit te voeren, want in deze video wordt snel gepraat.
https://www.youtube.com/watch?v=74TJRgnApcc

Een volgende video ging over het verbeteren van de audio, zoals we allen vorige week maandag konden horen dat dit een film kan maken of breken. YouTuber Serge M legt dat (ook in het Engels) uit in deze video:
https://www.youtube.com/watch?v=72rtkuk9Gb0

Voor wat betreft audio in FCP had ik de volgende tip: download de GOYO Voice Separator (https://goyo.app). Het is momenteel in beta, daarom is het gratis. Hopelijk blijft dat zo, want het is een prima gratis audio plugin. Maar als ik de FAQ lees, zijn ze wel van plan om het later toch betaald te maken. De prijsstelling is op dit moment nog niet bekend. Hopelijk slechts een klein bedrag…Na de download volgt een simpele installatieprocedure. Op deze website kan je ook een handleiding vinden.

Aanvulling: Vandaag (27-9-2023, redactie) ontving ik een email van de makers van Goyo. De app gaat nu heten Supertone Clear. Je kan inschrijven op deze beta versie tot 1 oktober. De plugin is gratis te gebruiken tot 1 november.
Daarna kost deze $99. TENZIJ JE VOOR 1 OKTOBER DE PLUGIN HEBT GEDOWNLOAD. Dan kost deze eenmalig $29. Het lijkt mij logisch dat dit ook in Euro’s is te betalen. Je kan alles hier nalezen:

Official Release Updates and Frequently Asked Questions

Verder had ik nog een tip om gratis templates te downloaden en te gebruiken in FCP als je een account hebt bij Facebook. Wordt dan (uiteraard gratis) lid van de groep Final Cut Pro Templates. Ik heb daar al diverse nuttige templates vandaan gehaald.
Foto gemaakt door André van der Tuijn, die ook deelnam aan de workshop.

Met vriendelijke groet,
Hans Stauttener

 

MAGIX

Hans van Gerven liet ons zien hoe je een lange aftiteling met veel namen in mooie kolommen kunt maken. Je noteert de tekst eerst in aparte kolommen in een Excel bestand en kopieert deze kolommen vervolgens als titel naar MAGIX.
Wil van Voorst had op aanraden van Hans Flick een knoopsgatmicrofoontje met zendertje gekocht voor nog geen €20. Het microfoontje kan eenvoudig worden bevestigd aan een shirt, jas of bloes. Het gesprek wordt automatisch naar een smartphone gestuurd, vanwaar het naar een PC kan worden gekopieerd voor montage. De ingesproken tekst moet dan nog wel worden gesynchroniseerd met het beeld.
Wil liet een opgenomen gesprek horen ten bewijze, dat de geluidskwaliteit prima was.
De rest van de avond was gewijd aan het inspreken van een voice-over. Het programma omvatte een kort filmpje met voice-over, de MAGIX montage van dat filmpje, een stappenplan voor het inspreken en de toepassing van het stappenplan op het filmpje. Een belangrijke stap was het inspreken en opnemen van de voice-over in MAGIX. Daarbij werd een Samson tafelmicrofoon met plopfilter gebruikt, dat ongewenste mondgeluiden zoveel mogelijk reduceert. Ook werd besproken hoe de ingesproken tekst aan de juiste clips kan worden gekoppeld.
De presentatie werd aangevuld met commentaar van Cees Landwier en andere deelnemers.

Met vriendelijk groet,
Leo van Aubel

 

 

ADOBE PREMIÈRE

In de film ‘Leiden… mijn stad’ waren 3 effecten die Micha heeft gemaakt.  Bij de openingsscene werden een foto en een filmfragment gebruikt.
Met een masker op het filmfragment is op de achtergrond de Beestenmarkt te zien. In de Breestraat verdwijnt de verteller in de put om in het verleden te komen. Hier werd uitgelegd hoe moeilijk het was om in de 2 laatste frames een straat te zien zonder verteller. In de ‘oude’ Breestraat vlogen er 2 vogels over de huizen. Hierbij werd gebruik gemaakt van een gif-bestand. Via een nieuwe sequence met de vogel werd deze geplaatst in de bestaande sequence.
Tot slot werd er nog verteld over ‘nesten’. Dit gebruik je als je veel tijdlijnlagen gebruik.
Het was weer een interessante avond.

Micha de Bruin