De avond stond in het teken van het vertonen van de films van ons oud-lid Peter Meijer.

Eerst enkele mededelingen.
– Arie de Ridder was vanavond waarnemend voorzitter door afwezigheid van André van der Tuijn.
– In Trianon waren afgelopen zondag 357 betalende enthousiaste aanwezigen voor de tweede vertoning van de LVSL film over Leiden.
Een mooi resultaat!
– Mark Zwijsen werd verwelkomt als nieuw lid.
– Wie kan met Bert Lanzing samen filmen bij het toneelstuk van Toverlei in Leiderdorp, begin november. Contact Bert svp.

Dan nu de films van Peter Meijer.

Peter heeft vele jaren zijn filmbijdrages geleverd maar heeft nu de club verlaten. Zijn films werden vanavond vertoond en de aanwezigen werden zeker niet teleurgesteld.
Peter was vergezeld door zijn echtgenote Anneke, die door de club in de bloemetjes werd gezet.
Overigens hadden de filmgroep ERWT en Wout de Bruine voorheen ook hun eigen filmavond.
Alle 11 films van Peter Meijer werden opgespoord. Daarvan werden 7 films vertoond. Dat vulde de hele avond en stelde niemand teleur. Jammer dat Peter zijn bijdrage aan de club niet meer kan leveren. Opgemerkt dient te worden dat Ton Bal gedurende vele jaren en vele films de vaste filmmaat van Peter is geweest. Bij elke film gaf Peter een korte toelichting over de achtergrond. In de tijd zie je dan ook een stijging van de kwaliteit van de cameravoering.
In chronologische volgorde was de eerste film “Jam’’ een verfilming van het gelijknamige lied van Toon Hermans op het fileleed in ons land. Hilarisch, dan valt pas op hoe de kwaliteit van films tegenwoordig veel beter is dan destijds. De technische vooruitgang in camera’s is echt groot!
De “West Holland Liberation Tour” uit 2005 is een verslag van de optocht van militaire voertuigen uit de Tweede wereldoorlog en gaf een goed impressie.
De film “Zesduims Kijker” documenteert in detail de complexe restauratie van de oude, antieke kijker van de sterrenwacht. Een sterk technisch verhaal maar wel heel interessant.
“Schaapherder” van  Peter en Ton uit 2012 is het verhaal van een schaapherder met zijn kudde, die in het westen van onze provincie tegen betaling zijn kudde laat grazen.

 

 

 

De film “Brugbediening” uit 2014 documenteert hoe 17 bruggen in en rond Leiden op afstand allemaal  gecontroleerd en bediend worden. Alweer heel interessant en leerzaam.
“Berbice” is een documentaire over het 17e eeuws landhuis Berbice in Voorschoten, dat na grondige restauratie nu wordt onderhouden door een grote groep vrijwilligers, die onder andere het park onderhouden en in originele staat proberen terug te brengen. Ook in deze film was Ton Bal een medefilmer, net als in Schaapherder.
De “Molendriegang in Stompwijk” is een docu uit 2018. De molenaar die in de molen woont geeft een enthousiaste rondleiding in en rond zijn molen en demonstreert de werking van deze watermolen. Je zit weer geboeid te kijken naar de mooie beelden en duidelijke toelichting, zoals in alle andere films van Peter.
Om de avond af te ronden gaan we naar de “Paardenmarkt in Voorschoten”. Een jaarlijks eeuwenoud evenement, mooi gefilmd en een genot om naar te kijken.
De avond werd afgesloten met een dankwoord aan Peter voor zijn grote bijdrage aan de LVSL. Anneke ontving een bloemstuk om enigszins te compenseren dat Peter zoveel afwezig was vanwege het filmen. Het was een mooie filmavond waar we met plezier op terugkijken. 

Wil van Voorst