Onderwerpen:     Adobe Première, Magix en Final Cut Pro                                                        …

Adobe Première

Deze avond waren we met 6 personen. We hebben de volgende onderwerpen behandeld:
Meerdere videosporen en het doorlopen van geluid
Hier hebben we de basis van een montage laten zien en de handige mogelijkheden om boven de hoofdfilm met geluid wat inserts te plaatsen.
Inlezen van DVD en/of Blu-ray discs
Bij de DVD kan je de .VOB bestanden omzetten naar .mp4 bestanden.
Met het gratis programma ‘Any Video Converter’ kan je veel bestanden omzetten.
Van Dolby 5.1 naar Stereo
Een ingelezen bestand kan je bij Export aangeven hoe de output van Video en Audio moet worden.
Creative Cloud
Hier betaal je per maand een bedrag om één of meerdere programma’s van Adobe te gebruiken. Het is duur maar de programma’s werken perfect. Je beschikt altijd over de nieuwste software door de updates.
Een goedkoper alternatief is om een levenslange licentie te kopen voor slecht €138,-. Hiervoor krijg je alle Adobe producten van 2023. Je krijgt geen updates en de extra’s uit het ‘Adobe Cloud’ kan je niet gebruiken.
Dit is echt de moeite waard. Soms is er een update te koop voor slechts €25,- (software-distribution.com).
Verder is er een bewerkte film van de ‘Bugatti Chiron’ vertoond met wat Special-effects zoals 3 beelden schuin naast elkaar en 2 beelden met de Blend-mode door elkaar.
Het was weer een leuke en interessante avond.
Micha de Bruin

Magix
We begonnen met een overzicht van wat er op de vierde maandag van de komende maanden op het programma staat. Dat is normaliter de avond van de montageworkshops. Op maandag 26 februari en 25 maart is er echter geen montageworkshop. Dan zal aandacht worden besteed aan cameravoering. Alle montageworkshops komen op deze 2 avonden te vervallen.
De rest van de avond stond in het teken van maskers, een speciale techniek in montageprogramma’s om 2 of meer beelden tegelijkertijd te laten zien. Dat kan met een scherpe of wazige scheidslijn tussen de beelden, maar in sommige gevallen zal de kijker helemaal niet in de gaten hebben, dat hij/zij meerdere beelden tegelijkertijd ziet. In die gevallen gaat het om trucages. We bekeken een film met veel voorbeelden van toepassingen van maskers in MAGIX.
Nadat we de film hadden bekeken, werd getoond hoe de voorbeelden in de MAGIX montage tot stand zijn gekomen.
Veel van de voorbeelden kunnen ook op een andere manier worden gerealiseerd, vooral m.b.v. het effect vormen.
I.v.m. de tijd kon minder dan de helft van de voorbeelden worden behandeld. De behandeling van de resterende voorbeelden komt later aan bod.
De volgende 2 workshops zullen vooral gewijd zijn aan ‘green screen’ opnamen en de montage ervan in MAGIX.
Film en presentatie zijn aan alle deelnemers van de MAGIX workshop gestuurd.
Leo van Aubel

FinalCutPro
Deze keer hebben we voor de pauze wat vragen behandeld die vooraf werden gesteld. Dat ging van het simpele copy/paste tot het veranderen van volgorde van clips in de browser van FCP. Ook heb ik de ‘Golden-ratio/Rule-of-thirds’ uitgelegd, wat een Generator is in FCP. Deze heb ik afgelopen dinsdag naar iedereen gemaild, zodat dit in FCP simpel op te roepen is.
Na de pauze hebben we het gehad over hoe AI (Artificiële Intelligentie) te gebruiken is in FCP. AI staat nog in de kinderschoenen, maar het is wel handig om hiervan gebruik te kunnen maken als je weet hoe. Ik heb wat voorbeelden laten zien en ook een app (Picture This) die geïmplementeerd is in FCP. Deze app is te koop tegen een introductieprijs van €29,99 tot 1 november. Wat de prijs daarna gaat worden, is nog niet bekend. Met deze app kan je rechtenvrije(!) afbeeldingen laten maken naar aanleiding van een prompt (opdracht) die je zo gespecificeerd mogelijk in moet geven. Dat verhoogt namelijk de nauwkeurigheid van de uitkomst. Je kan ook zoeken op internet naar stockafbeeldingen, maar daar moet je per afbeelding ook voor betalen én dat kost je ook zoektijd. Dus deze app doet dat gewoon voor je, terwijl je even aan de koffie kan of zo. Updates van deze app komen snel en regelmatig uit.
Een uitleg over deze app kan je vinden op YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=8NRn56F1Irs
Een website die van 1 afbeelding een parallax afbeelding voor je maakt middels AI is:  https://convert.leiapix.com/
Hans Stauttener