Filmanalyse  door Jaap Rostohar en André van der Tuijn.

Voor deze avond zijn weer een flink aantal films door de LVSL-leden aangeleverd.
De eerste film ‘Kasteel aan de Loire: Chernonceau’, van Leo van Aubel, gaat over een bezoek aan een van de vele kastelen in Frankrijk. In beeld komen o.a. het nog in zeer goede staat verkerende kasteel, de prachtig aangelegde tuin, de bijzondere apotheek en de eigen wijnproductie. Een mooie film, grotendeels uit de hand gefilmd met regionale muziek op de achtergrond. De film heeft een interessant onderwerp, mooie beelden, passende muziek en een duidelijke voice-over. Het inkaderen van inkomende foto’s en het, indien mogelijk, rechttrekken van schuinstaande gevels en torens zijn verbeterpunten bij deze film

De volgende film ‘Gist en Geluk’ van Bianca Kraus, is een verfilming van een groot feest bij de Gist-en Spiritusfabriek in Delft. Zo zien we o.a. een uitgebreid verslag van een historisch toneelspel; dit alles ter gelegenheid van een bruiloftsjubileum van een van de nazaten van Jacques van Marken, de oprichter van de fabriek; eind 19e eeuw. Het is een mooie vrolijke film waaraan veel tijd en misschien bij sommige scenes wat tè veel tijd is besteed. De film is goed van kleur maar soms wat overbelicht.. Het gebruik van Color Correction, het inkorten van een aantal te lange scenes én een duidelijke titel, worden als verbeterpunten genoemd.

De film ‘De Broekdijkmolen wordt op de wind gezet’ van Cees Landwier, is een documentaire over een watermolen. De film laat zien hoe de molen bediend wordt. Het gaat hier om een goede documentaire die veel inzicht geeft over het reilen en zeilen van een windmolen. De opnames zijn veelal uit de hand gefilmd met omgevingsgeluid; gesteund door de voice-over. Een betere afstemming van de beelden met de betreffende tekst van de voice-over is een verbeterpunt. Dat geldt ook voor het voorkomen van dubbele beelden en het dempen van de vogelgeluiden.

Wandelen in Piemonte van Wim Hofman, betreft een filmverslag van een wandeling in het berggebied in Noord-Italië. Het is een mooie film; goed gemaakt en gemonteerd! Opnames zijn veelal uit de hand gefilmd. Er wordt regionale muziek gebruikt en de voice-over is duidelijk. Een verbeterpunt is om náást de voice-over, instrumentale muziek te gebruiken. Andere aandachtspunten zijn; meer aandacht besteden aan kadrering én de interlace-problemen, o.a. bij de berggeit.

‘Wind in de Broek- en Simontjespolder’ van Cees Landwier, is een film over de wind in de polder. De opnames zijn veelal uit de hand gefilmd met origineel omgevingsgeluid. Een aardige film waar de natuur en dan met name de wind, alle tijd wordt gegund om van zich te doen horen!. Om te voorkomen dat het onderwerp snel kan vervelen, wat overigens vaak heel persoonlijk is, kan het aanbrengen van een paar aanpassingen daarbij helpen. Verbeterpunten hiervoor zijn muziek toevoegen, creatieve overgangen en het vogelgeluid wat dempen.

De film ‘Kampeerweekend’ van Mark Zwijsen is een film die een soort televisie-uitzending voorstelt waarbij allerlei tv-programma, op een leuke en erg originele manier worden gepresenteerd. Naast het programma ‘2 voor 12’ zien we ook ‘De rijdende rechter’ die op zijn fiets de camping op komt rijden om een burengeschil op te lossen. De film kent een aantal vermakelijke momenten. Het geluid is prima, m.u.v. het laatste stukje van de film waar zowel het geluid als de belichting beter kan. De kadrering, waarbij je de ogen van mensen zo veel mogelijk op 1/3 van bovenaf in beeld brengt, kan op een aantal plaatsen worden verbeterd. Een ander aandachtspunt is de titel en aftiteling. Ofschoon deze film deel uit maakt van een langere film, mogen die ook hier toch niet ontbreken.

‘Lammetjes in de Lente’, eveneens van Cees Landwier is een heel originele film over schapen en lammetjes. Er is zelfs een verhaaltje bij bedacht waarin de schapen en hun lammetjes allemaal hun eigen naam hebben. Vast bedoeld om binding te krijgen met de dieren! De film is ‘netjes’ gemaakt met mooie scherpe beelden; aangenaam om naar te kijken. Soms komt er tekst in beeld gelijktijdig met de voice-over. Verbeterpunt hiervoor is het scheiden van lezen (tekst) en horen (voice-over). Verder kunnen sommige scenes wat worden ingekort.

In verband met de tijd is er geen ruimte om alle aangeboden films vanavond te bekijken. Een volgende keer komen die zeker aan de beurt. Het was weer een interessante, leerzame en ook gezellige analyse-avond!.

Jos Duijnhoven