Filmanalyse door André van der Tuijn en Leo van Aubel                                                …

De Sinterklaas-stemming zit er al voor het begin van de avond goed in: op de balie ligt voor eenieder, die het afgelopen jaar braaf is geweest, een stukje amandelstaaf klaar.
André opent de avond met een herdenking van onze ere-voorzitter Joop Ramb, die op 24 november 2023 op 93-jarige leeftijd is overleden.
Joop was lid sinds 1964 en loodste de LVSL door de moeilijke periode van de overgang van smalfilm naar video.
in 1993 waren er nog maar heel weinig leden over. Joop hield echter vol en liet de LVSL nooit in de steek.
Joop nam afscheid als voorzitter en werd benoemd tot ere-voorzitter, een titel waar hij best wel trots op was. Joop bleef tot op zeer hoge leeftijd de club bezoeken. We gedenken hem met grote dankbaarheid.
Er wordt een minuut stilte in acht genomen.
Verdere mededelingen van André:

  • Op 9 december wordt de film “Leiden .. mijn stad” weer in  Trianon vertoond voor een .. wederom uitverkocht huis!
  • Op 4 februari 2024 worden in Trianon films van Emile Timan vertoond
  • Op 8 januari 2024 vindt het Nieuwjaarsfeest van Filmclub LVSL plaats: men kan zich aanmelden bij Marion Smit. De kosten zijn 15 euro per persoon.

Vervolgens begint de filmanalyse-avond.
De eerste film is een korte film van Cees Landwier over “zeilen spannen op de wieken van de Broekdijkmolen”.
Een eenvoudige film, maar spontaan opgenomen  door Cees, vindt André, de filmanalyticus van dienst, en de film is een voorbeeld dat je moet blijven filmen. Dat kan tegenwoordig ook  gemakkelijk want je mobiele telefoon heb je vrijwel altijd bij je.
Tip André: de muziek in het begin van de film begint ergens midden in een muziekstuk, maar het is natuurlijker om met een begin van een muziekstuk te beginnen.
De tweede film is een film van ca 10 minuten, gefilmd en gemonteerd door Bianca Kraus. De film is een verslag van een familiedag van de Van Markens. Jacques van Marken was de oprichter (in 1869) van de Gist & Spiritusfabriek  en van Calvé in Delft en de grondlegger van het monumentale Agnetapark in Delft.
Een echte doelgroepenfilm en Bianca heeft er een goede en spannende reportage van gemaakt, aldus André. Bijzonder is dat het lijkt alsof er met meerdere camera’s is gefilmd, maar Bianca geeft aan dat er met slechts één – 4K – camera is gefilmd; zij heeft van een bepaalde scène uitsneden gemaakt, die toch hun kwaliteit van scherpte blijven houden, waardoor het lijkt of bepaalde gebeurtenissen met meerdere camera’s zijn gefilmd.
Conclusie van de analyticus: een goedgemaakte en onderhoudende film.
Film 3 is wederom een korte film van Cees Landwier: “Wolken achter de dijk in de polder Broek en Simontjes”. Cees laat mooie wolkenpartijen zien en heeft een gedicht van John Ruskin over wolken ingevoegd. Een poëtische film.
Film 4 van deze avond is van de hand van Coby Haring en getiteld: “Krullen en lijnen, Jugendstil in Leiden”.  In de film worden Leidse gebouwen en voorwerpen getoond, die in Jugendstil zijn gebouwd en gemaakt. De duur van de film is  ruim 10 minuten.
Leo van Aubel is nu de analyticus. Hij vindt het een interessante en instructieve film. In verkorte vorm is de film op Youtube te zien.
De voice-over is duidelijk en er wordt veel uitleg gegeven. Goed gemonteerd is zijn oordeel.
Leo stelt zichzelf en de aanwezigen de vraag of het mooier is om een gebouw recht te zetten of het beeld te laten zoals het oog het ziet? Conclusie: we laten het aan de montage over. De letters van de aankondiging en aftiteling zou Leo bij voorkeur in Jugendstil-stijl doen.
Film 5 is gemaakt door Peter Bastiaanse. De titel is: “Nieuwjaarswens”.
Een krantenjongen krijgt een onverwachte beloning. Peter licht toe dat dit eigenlijk zijn eigen verhaal is, toen hij – al héééél lang geleden – kranten rondbracht. Als mensen geen fooi gaven voor zijn Nieuwjaarswens nam hij lichte wraak door de krant een dag niet te bezorgen, de volgende dag een gescheurde krant te bezorgen, de derde dag een met gras besmeurde krant te bezorgen en daarna was alles weer normaal.
Leo: een mooie speelfilm met zeer goed acteerwerk. Het plot neemt een bijzondere  wending als de krantenjongen ondanks zijn acties van een mevrouw een flinke financiële beloning krijgt.
Leo: de continuïteit, want ik zie vier verschillende kranten? Peter: dat klopt: het gaat om bezorging op vier verschillende dagen.

 

Tot besluit wordt een Sinterklaasfilm gedraaid, waarmee de avond mooi rond is.
Aan deze film werkten LVSL-mensen mee en de film met professionele acteurs werd vertoond op Unity-TV.
Piet laat een portret van Sint schoonmaken, maar de restaurateur gebruikt water om het schilderij, een jeugdwerk van Rembrandtje van Rijn, schoon te maken. Het schilderij is verwoest en Piet vraagt de kinderen om een nieuw portret te maken voor de Sint en dat op te sturen.

Jan van Zoest