Alles wordt groen… .

Al vanaf half zeven is een groepje LVSL-ers druk doende om groene schermen op te hangen. En voorwaar geen kleintjes! Nou ja, er komt ook één klein groen doekje op een draaiplateau en er zijn nog wat losse, kleinere groene doeken. Vervolgens worden allerlei lampen klaargezet, voor een optimale belichting van de doeken.
Voor het gordijn komt een lange ‘tribune’ voor de kijkers vanavond.
Allereerst wat belangrijke tips voor het filmen met green screens:
Tip 1: zorg dat er geen (of toch zo min mogelijk) plooien in het doek zitten;
Tip 2: als je personen of objecten voor een groen scherm zet, zorg dan dat er zo min mogelijk schaduw op het doek ontstaat (voldoende afstand tot het doek; verlichting aanpassen);
Tip 3: zorg ook voor wat verlichting van achter het te filmen object.
Tussen half acht en acht uur loopt de zaal aardig vol. Meteen al valt op dat Hans van Gerven Petra de Sterke in een speciaal vervaardigd groen pak hijst, en daar daarna allerlei stukken tape opplakt. Ondertussen worden de camera’s opgesteld, van klein en simpel tot professioneel.
Om acht uur heet André iedereen welkom. Er zijn zo’n 15 mensen die willen filmen (van de ruim 40 aanwezigen). Het is de bedoeling dat er omstebeurt gefilmd wordt. André gaat verder met een belangrijke tip:
Tip 4: wit altijd je camera vóór je gaat filmen met een green screen.
Hans van Gerven begint: hij filmt Petra in het groene pak, met een paraplu, heen en weer lopend op en voor het grote groene scherm. Het is duidelijk de bedoeling dat uiteindelijk alleen haar hoofd, de paraplu en de zwarte strepen (van de tape) zichtbaar zullen zijn. Jaap filmt vervolgens Bert, die op een kerstmarkt in Düsseldorf staat, althans dat is de bedoeling in de uiteindelijke film. Jaap filmt en begeleidt ook anderen bij het filmen van kleine objecten op zijn draaiplateau.
Kerst is duidelijk populair vanavond: Arie en Marion worden zwaaiend, met kerstmutsen op, gefilmd en spreken daarbij hun kerstwens uit. Later op de avond herhalen ze dit nog eens, nu gezeten op groen ingepakte stoelen. Gezien het geluid vanavond zal hun kerstwens thuis synchroon opnieuw ingesproken moeten worden!
Bianca loopt (al stilstaand), dik ingepakt in winterkleren, voor het groene scherm; Pim ‘vliegt’, liggend op een groen ingepakte kruk voor datzelfde scherm. Wil gaat vervolgens ook ‘vliegen’ op die kruk, en zal dat later op de avond nog eens herhalen, dan liggend op een kleine, groen ingepakte, tafel. Daarna laat Wil Ruud, gewikkeld in een groen doek, paraderen voor het grote scherm. De bedoeling is dat uiteindelijke alleen Ruuds hoofd zichtbaar blijft. Later op de avond laat Wil ook zichzelf filmen, terwijl hij vorsend heen en weer loopt, steeds met andere attributen bij zich.
Overigens filmen vele andere leden de voor de schermen vertoonde capriolen ook.
Ondertussen is Henny druk doende camera en licht op te stellen bij een klein vogelkooitje op een groen ingepakte kruk, voor het grote groene doek. Spannend waar dat beeld in terecht gaat komen!
Tijdens de pauze gaat het filmen gewoon door: Micha stelt een tafel op, voorzien van een strak eromheen gespannen groen doek, midden voor het groene scherm. Hij laat zich filmen terwijl hij daar gespannen om zich heen kijkend heen loopt en op klimt. Daarna laat hij allerlei vrijwilligers voor het groen doek opdraven, die op verschillende manieren naar een vermeend kunstwerk moeten kijken. Als laatste filmt hij Corrie van der Tuijn die een groen shirt onder haar jas blijkt te dragen…
Ondertussen is de pauze voorbij en worden sommige opnames nog eens over gedaan. Zo tegen kwart voor tien is iedereen wel uitgefilmd. Gelukkig blijven veel leden helpen om alles weer opgeruimd en ingepakt te krijgen. Een flink deel van de spullen wordt tenslotte ingeladen in de auto van Hans Flick: alle doeken en ook de lampen van de club moeten weer terug naar de opslag in Leiderdorp.
Een nuttige en zeker ook heel leuke clubavond is daarmee klaar. We zijn benieuwd naar de resultaten, die op 29 januari in de montageworkshops getoond en besproken gaan worden. Maar misschien zien we sommige resultaten wel eerder in kerstgroeten?

Ruud Smeenk