Cinefleurvoorkeuze en kerstgroet                                                                   

De jaarlijkse afsluiting van het LVSL filmjaar 2023 is gewoonlijk de avond van de Cinefleurvoorkeuze, de films die straks in januari 2024 vertoond gaan worden.
In andere jaren zat de zaal dan stampvol met leden, partners en donateurs. Echter deze avond is de zaal zeker niet vol bezet. En dat is heel jammer voor de indieners van de films, maar vooral voor de thuisblijvers want die hebben echt wel wat gemist. Een vol, beetje te vol,  programma staat ons te wachten. Er zijn 11 films aangemeld voor Cinefleur, waaronder enkele lange films van 18 tot 20 minuten, en een aantal film die rond 6 tot 8 minuten duurden

Het is van tevoren al duidelijk dat bij een bepaalde keuze de eis van een totaal van maximaal 30 minuten waarin wel 3 films moeten passen wel eens heel moeilijk kan worden.
Verder geldt de eis dat er niet meer of minder dan 3 films aangemeld kunnen worden.
En dat voorspellende gevoel van onze voorzitter kwam dan ook uit vanavond, waarmee het Bestuur voor een moeilijk dilemma werd geplaatst. Welke films gaan door, hoe passen we alles in de eis van 30 minuten, en wie wordt teleurgesteld? Dit probleem ligt nu bij ons bestuur.

Tevens na de Cinefleurvoorkeuze films werden er ook nog 7 filmpjes met kerstwensen vertoond. Daar scoorde Jaap Rostohar het hoogst.
U begrijpt het al, het werd laat maar wel heel spannend die avond. De kerstfilm van Bianca Kraus werd wel vertoond maar deed buiten mededinging mee door het late tijdstip van inleveren.
Een bijzondere vermelding verdient Hans van Gerven die 4 Cinefleurvoorkeuzefilms heeft ingediend. Als er een prijs bestond voor productiviteit gaat die zeker naar Hans. Ook Peter Bastiaanse produceerde twee kerstfilms.
De puntenwaardering van de zaal staat hieronder, maar daar kun je nog geen conclusies aan verbinden welke film doorgaat naar Cinefleur, dat ligt nog bij het Bestuur.
De speelfilm “Kripola” van Henny Hartevelt duurde 20 minuten en scoorde zoals verwacht heel hoog. Die werd op kleine afstand gevolgd door de indrukwekkende film van Peter Versluijs  “Vlucht voor de Vrijheid” over de belevenissen van bewoners en onderduikers in Zoeterwoude gedurende de 2e Wereldoorlog. Kortom, het was een zeer gevarieerde en interessante avond. En wat jammer dat de thuisblijvers niet hebben kunnen meegenieten!

Wil van Voorst