Verslag filmbeoordeling voor de NOVA-ZH’12

Voor de Nova-leden van Filmclub LVSL is er elk jaar een mogelijkheid om mee te doen aan regionale en landelijke filmwedstrijden.
Afgelopen maandag gaven Rik Kapoen, Filip Sleurink en Ronald van Amstel hun visie op de door ons ingeleverde films. Zij bekijken ze, geven hun gedachten daarover prijs en delen punten uit. Bij voldoende punten mag een film door naar de regio.
De eerste film was van Peter Versluis met de film “Vlucht voor de Vrijheid”.
In de film vertellen oudere inwoners van Zoeterwoude over hun belevenissen in de Tweede Wereldoorlog. Het is een indrukwekkend verhaal met indringende en soms emotionele beelden uit het verleden. De film heeft historische waarde en is specifiek op de inwoners van Zoeterwoude gericht.
De tweede film was een speelfilm van Else van Laere met als titel “De laatste tien minuten”.
De film verhaalt over een noodlottig misverstand gezien vanuit het standpunt van drie verschillende mensen. Verbazingwekkend hoe nauwkeurig de computer de afloop voorspelt. Goed bedacht en uitgevoerd.
De derde film getiteld “Gewoon Muriël” was ook van Peter Versluis.
Muriël is een kunstenares die zich door haar werk staande weet te houden. Muriël kan haar eigen situatie duidelijk omschrijven. Het camerawerk is goed maar statisch. In de montage wordt het interview afgewisseld met inserts. In de aftiteling blijkt dat de in de film zo levendige Muriël al is overleden.
De film van Jan van Wandelen over het Joodse Weeshuis in Den Haag is de vierde film.
Een dame vertelt recht voor de camera het verhaal van het weeshuis. Ze hoeft niet te spieken, ze kent de geschiedenis op haar duimpje. Het verhaal krijgt grote impact met de deportatie van wezen in de Tweede Wereldoorlog. De film grijpt je bij foto’s van gedeporteerde wezen. De muziek is passend.
In de vijfde film wandelen we met Bianca Kraus en Wim Meijerink door het historische Delft.
Straatnaambordjes en bekende gebouwen wijzen de weg. Voor Delftenaren is dit smullen. Er is heel wat werk in deze film gestoken. Sterke voice-over.
In de zesde film toont Jan van Rijn, pottenbakker, in een film van Peter Versluis zijn vakmanschap.
In de film “Uit slijk gevormd” is Jan vol passie bezig. Hij draait vazen en enorme vazen. Intussen krijgen we informatie over het oude pottenbakkersvak. Een voice-over geeft extra informatie. Helaas blijft de camera op afstand en blijven intrigerende standpunten uit.
Volgens de jury, en die heeft altijd gelijk, waren twee films rijp genoeg om naar een “hogere” jury te worden doorgestuurd. Makers en jury bedankt, een mooie prijs voor de winnaar en de anderen een bloemetje uit handen van ons lieftallig bloemenmeisje.
En de films? Eerste was de tweede en tweede was de derde. 😊

Arie de Ridde