Het is maandagavond 8 april en we zien weer een vertrouwd gezicht. Johan van den Adel geeft een vervolg aan zijn eerdere presentatie over “DNA van je camera”.
Johan is een expert op dit gebied zoals vanavond ook weer zal blijken.
Deze keer zal hij het hebben over geluid bij het opnemen van filmbeelden. Nou zul je denken geluid, de audio-instelling staat gewoon op automatisch. Klaar uit.
Maar er is best het nodige over te vertellen. En niet alleen vertellen, Johan laat veel experimenten zien van testen met geluidopnemers of gewoon microfoons.
Dat doet hij aan de hand van een gedetailleerde presentatie. Hij begint met de opmerking: “niet schrijven maar kijken”. Hij zal de presentatie naar de LVSL sturen. Zo, dat wordt een makkie voor de verslaglegger deze avond.
De doorsnee videocamera heeft een ingebouwde microfoon. Maar neemt die wel het geluid op zoals je het in werkelijkheid ook waarneemt? Niet altijd.
Daar zijn oplossingen voor in de vorm van externe microfoons. Die worden met een kabeltje verbonden aan de videocamera of communiceren via een draadloos signaal (Bluetooth).
Die externe typen zijn weer te onderscheiden in:
– dynamische microfoon
– richtmicrofoon
– dasspeldmicrofoon
Een veel gebruikte microfoon is de dynamische microfoon. Een behuizing die iets taps uitloopt en een relatief groot oppervlak heeft waartegen je “praat”. Deze wordt veel gebruikt door zanger(essen) en neemt ook geluid op rondom de microfoon.
Met een demonstratie (film) demonstreert Johan het effect van afstand tot de microfoon en de verstaanbaarheid. Die neemt snel af bij toenemende afstand.
Wordt de afstand te groot dan is een richtmicrofoon misschien een oplossing. Hierbij is omgevingsgeluid grotendeels verdwenen en richt de microfoon zich middels een smalle bundel op het op te nemen geluid.
Een richtmicrofoon ziet eruit als een lange buis met een diameter van zo’n 2 cm. Die bestaat uit een “interferentiebuis” met daarachter de condensator-microfoon met elektronica en batterij.
Het zijn gevoelige microfoons en worden vaak in een “verende” constructie geplaatst om trillingen te dempen. Richtmicrofoons hebben een “interferentiebuis” vóór de microfoon met daarachter elektronica en batterij. In sommige richtmicrofoons zijn interferentiebuis en de rest opgedeeld in gedeelten waardoor de lengte ongeveer gehalveerd wordt (Rode).
Een dasspeldmicrofoon niet bevindt zich “op afstand” van de camera. Dat is ideaal voor interviews. Overigens kunnen gesprekken ook met een zogenaamde “hengel” worden opgenomen.
Hierbij kan het lastig zijn als de cameraman/vrouw het beeld uitzoomt. Dan kan de hengel in beeld komen.
En zo heeft Johan vele voorbeelden die dienen om geluid goed op te nemen. Een vaak vergeten onderdeel van een video-opname.
Johan herhaalt nog eens de drie basisregels:
– Gebruik bij geluidinstelling Half-automaat
– Werk altijd met externe microfoon
– Controleer geluidopnamen altijd met een externe microfoon
En vergeet ook niet: ” Leren door experimenteren”.
De uitgebreide presentatie is te vinden op de LVSL-website bij: Presentaties (wel inloggen).
Het was weer een leerzaam avondje waarvoor Johan hartelijk wordt bedankt door Arie de Ridder (Vice Voorzitter).
Wim Hofman