Verslag LVSL-avond: wedstrijd 1-minuut films.

Omdat zowel de voorzitter als de vice-voorzitter op vakantie zijn (respectievelijk in Madrid en in Rome) neemt Hans Flick vanavond de honneurs waar. Hij vertelt dat er 28 filmpjes van 1 minuut zijn ingeleverd voor de wedstrijd. Vandaag bereikten hem nog twee filmpjes, maar die konden niet meer ingepast worden in de schema’s en doen dus niet mee. Ze zullen wel vertoond worden vanavond. Verder moet Hans van het hart dat hij 14 filmpjes nog moest omzetten, omdat ze geen MP4 waren, maar .mov, .mts of iets dergelijks. Hij roept op om voor wedstrijden altijd MP4’s in te dienen en ook altijd te beginnen met twee seconden zwart (zelfs bij 1- minuut-films). Bij de preview was hem opgevallen dat er enorme verschillen zijn in geluidsvolume tussen de filmpjes. Ook dat is een punt van aandacht. Daarna worden de stembriefjes uitgedeeld, met daarop de titels van de films (helaas niet de makers), vergezeld van een LVSL-pen, die iedereen mag houden. 
Vervolgens worden de filmpjes (op alfabetische volgorde van de titels) in rap tempo vertoond, steeds een stuk of vijf achter elkaar gevolgd door een korte pauze waarin iedereen wat op kan schrijven voor de stemming later. Ook voor uw verslagschrijver van dienst gaat de vertoning zo snel dat het vrijwel onmogelijk is om over elke film iets te schrijven in dit verslag. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat de filmpjes erg divers zijn, variërend van een korte reportage tot minidocumentaire of minispeelfilm. Het meeste indruk maken toch de filmpjes met een kop en staart waarin ook nog iets verteld wordt. En dat allemaal binnen één minuut (al was de selectie niet al te streng; er waren zelfs 2 filmpjes van 1 minuut 12). Na de vertoning krijgt iedereen gelegenheid het stemformulier in te vullen en in te leveren (er worden 38 formulieren ingeleverd). In de pauze wordt er al veel gepraat over wat de grootste kanshebbers voor de overwinning zijn.Na de pauze vertoont Hans beide (te laat ingeleverde) filmpjes van Peter Versluijs: ‘Heen weer’ over volle veerpontjes en Pride boten (begeleid door het lied met dezelfde titel van Drs P.) en ‘WonderBAARlijk’ over een barende koe. Daarna nog een mooi filmpje van Peter Bastiaanse over zijn maandenlang durende aangezichtsverlamming (de ziekte van Bell), die gelukkig helemaal overgegaan is. Na nog wat filmpjes van Tony Jacobs is het tijd voor de puntentelling. Gezien het grote aantal inzendingen had Hans Flick de Excelsheet voor de puntentelling nog moeten aanpassen!
Het eindresultaat staat in onderstaande tabel. Ondanks het feit dat Jaap Rostohar zijn eigen concurrent was (‘Lenzen’, geëindigd als nummer 4 was ook van hem) wint hij glorieus met zijn filmpje ‘Cookies’, met fabelachtige trucages. Peter Bastiaanse wordt tweede met zijn film ‘Peter is jarig’, vol met mooie (greenscreen) beelden van mensen die hem feliciteren met zijn 70e verjaardag. Micha de Bruin wordt derde met een SF animatiefilm (‘Dome City’), gemaakt als een trailer voor een nieuwe bioscoopfilm. De winnaars krijgen, naast eeuwige roem, bloemen en (de nummer 1) een flesje. Voor de foto’s neemt Hans van Gerven de ‘fotodienst’ van Micha over, om te zorgen dat Micha zelf ook in beeld komt! 
Over de runners-up: nummer 4 is, zoals gezegd, ook een leuk filmpje van Jaap, waarin een cameralens ineens een drinkbeker blijkt. Op de vijfde plaats een mini-documentaire van Nelleke Hovestreydt over het dorpje Ficulle in Umbrië (Italië), waarin zij laat zien dat je zelfs in één minuut zo’n dorpje prachtig kan neerzetten in film. De vijfde plek wordt gedeeld met ‘Paradijs’ van Else van Laere, een mooi (animatie)filmpje waarin de ‘appel (apple?)’ van Eva de navigatie start. De rijders worden er echter niet gelukkig van. Mooie symboliek. Op plek 7 vinden we een filmpje van André, waarin hij (met echtgenote) binnen één minuut een grote puzzel legt (met dank aan timelapse). Erg leuk. Ook nummer 8, ‘De boodschap’, heeft een leuke clue (de boodschap blijkt niet van God te komen). ‘Ruimte’ van Jos Duijnhoven en ‘Het koffertje’ van Bianca Kraus maken de Top10 vol.
Zo beleven we weer een mooie avond op onze Filmclub. Felicitaties aan de winnaars! En natuurlijk alle makers bedankt voor hun inzendingen.

Ruud Smeenk