MAGIX

De workshop van 28 oktober stond in het teken van fotofilms. De ingezonden film van Nico Van Dee was daartoe de aanleiding.
De film is een trailer, bedoeld als promotie van de expositie over het vrije werk van schilder Leon Senf in Museum Noordwijk. Nico heeft al vaker trailers gemaakt voor dit museum.
We bekeken de website van het museum (https://www.museumnoordwijk.nl/ ) en daar konden we de trailers van de hand van Nico zien staan.
De ingezonden film bestaat vooral uit foto’s van schilderijen, die nu eens van links naar rechts en dan weer van onder naar boven schuiven, e.e.a. voorzien van passende muziek. Een geslaagde promotiefilm om het publiek naar Museum Noordwijk te lokken.


Wil van Voorst merkte op dat dit soort fotofilms, voorzien van muziek, maar ook met ingesproken tekst bekend werden door Ken Burns.
Kijk maar eens naar de volgende fotofilm over de Amerikaanse burgeroorlog van zijn hand, die ik ontving van Wil:  https://www.youtube.com/watch?v=FImxeNqYuBI&list=PLuuHt0a2z-vWe-AswRU_-Gz5-VFhHgGcy

Nico had tevoren 2 veiligheidskopieën ingestuurd van de montages van de fotofilm; de eerste zonder muziek en de tweede met muziek en een mp4 van de eerste montage. Nico vindt dit een prettige manier van werken om de clips op hun plaats op de tijdlijn te houden.
In de eerste montage konden we zien dat de horizontale en verticale verplaatsingen van de schilderijen over het scherm zijn geanimeerd m.b.v. het effect Grootte/Positie/Rotatie en key-frames.
Een 2de fotofilm, gemaakt door ondergetekende betrof een meerdaagse bergtocht in het Franse Nationale Park Vanoise. In deze film werden foto’s afgewisseld met animaties van de tochten van de wandelaars, gemaakt m.b.v. Travel Maps in Magix.
Voor Sjablonen in Magix was geen tijd meer over. Dat onderwerp wordt tijdens de volgende workshop behandeld, samen met een korte film van Joop Wassing.

Leo van Aubel

 

ADOBE PREMIÈRE

Doordat we een half uur later van start gingen, hebben we de pauze gemist.
Dat merkten we pas om 21:30 uur.
Vanavond hebben we het gehad over kaders, gemaakt in Photoshop en een film erachter plaatsen.
Dit was voor een project met kinderen en volwassenen. Het vierkante kader moest ook nog eens aangepast worden naar de verhouding van 16:9.
Het Kroppen van foto- en filmbeelden heb ik uitgelegd.
Verder heb ik laten zien hoe je een landkaart van Google Maps haalt en bewerkt.
Met F11 krijg je geen overbodige kaders.
Labels uitschakelen om geen geografische namen in beeld te krijgen.
Daarna een PrintScreen maken en evt. in een fotobewerkingsprogramma een nabewerking toepassen, zoals de vakantieplekken aangeven.
Ook interessant was de verhoudingen tussen de planeten in ons zonnestelsel te bekijken.
Kortom, weer een gezellige avond gehad.
Micha de Bruin