Vanavond hebben we als gast in ons midden: Anne Marie Hazenberg. Ze gaat ons vertellen en natuurlijk ook laten zien, hoe je met een smartphone goede beelden kan maken en zeker ook leuke filmpjes. Anne Marie doet eerst even een kleine introductie over haarzelf en vertelt daarbij dat haar interesse voor de camera ooit begonnen is toen ze een bijbaantje had in een fotozaak. Dat was in 1986 rond de intro van de Handycam. Sinds 1996 werkzaam te zijn geweest in de ICT, begon ze medio 2006 met videotrainingen met de pocketcamera en daarna met smartphones en videoproducties in 2009. Geruime tijd gaf Anne Marie in alle SocialMedia-tools diverse trainingen, ‘Maar daarbij kwam ik telkens terug bij video; bewegende beelden dus. Bij fotografie beweeg je het liefst niet!’. vertelt ze
Vervolgens reageert ze op de 10 smartphone-filmpjes die ze van LVSL-leden ter beoordeling heeft ontvangen. Daarbij Stelt Anne Marie een aantal vragen aan de makers en geeft daarbij informatie en adviezen vanuit haar eigen werkervaring:
Waar hebben jullie je video geplaatst?
Het blijkt dat van de aanwezigen in de zaal er maar weinig hun film op YouTube of op Social Media, zoals FaceBook, plaatsen. Anne Marie vindt dat Jammer. ‘Zo’n film waar vaak veel werk aan vast zit wil je toch niet alleen voor je zelf houden, dat wil je toch delen!’
Heb jullie ook gedacht aan een korte trailer / of eerste zes seconden frame?
Het maken van een trailer is vaak een goede test om te zien of je een interessant filmpje hebt gemaakt. De ‘zes secondenframe’ is daarvoor zeer geschikt. In een ooit gemaakte app kon je maar 3 shots stoppen, de app mixte vervolgens de shots en maakte een soort loop. Met die loop werd dan gemeten hoe vaak mensen die loop gingen bekijken. Ook kwam men er achter dat zo’n loop zes seconden moet zijn; 3 maal 2 seconden. In vier seconden snapten de kijkers het niet en bij 8 seconden verslapte de aandacht weer. Die 6 seconden past heel goed bij onze concentratieboog.
Hoe lang is de kijkers-loyaliteit?
Als je je video’s op YouTube hebt staan, dan kan je met een speciaal knopje je kijkersloyaliteit zien; erg handig om de belangstelling voor je film te meten. Ook kan je zien welke stukjes van je film extra aandacht hebben gekregen!
Na de pauze gaat Anne Marie specifieker in op het filmen met de smartphone èn wat er allemaal komt kijken bij het filmen met de smartphone. Ze laat daarbij o.a. zien hoe je in 10 minuten een (kort) filmpje kan maken. Ook toont ze een checklist voor een smartphone-video en benoemt ze de 6 basic shots, die net als wel meer onderwerpen van deze avond, natuurlijk ook gelden bij het filmen met een (gewone) video-camera!
Wat handige tips bij het filmen met een smartphone:
Voor een stabiel beeld: Bevestig je de smartphone met een paar stevige elastieken aan de hals van een fles. Het vasthouden van de fles tijdens een opname voorkomt beverige beelden.
Tegenwoordig hebben de meeste smartphones een ingebouwde waterpas waarbij je mooie rechte beelden kunt maken.
In de meest moderne smartphones zit een ‘cinematic mode’ waarmee je het onderwerp scherp maakt terwijl de achtergrond vervaagt.
Tot slot zegt Anne Marie ons toe dat een verdergaande toelichting van de onderwerpen die vanavond zijn besproken, wordt nagestuurd. Ook zit daarbij informatie over cursussen die ze geeft om beter te kunnen filmen met de smartphone. We ontvangen die vervolgens met de nieuwbrief.
Het is een lange avond geworden met heel veel informatie waar ook wij altijd wat van kunnen leren. Geslaagd dus!
Jos Duijnhoven