Het was filmanalyse en er waren vier films. Jaap Rostohar en André van der Tuijn waren de analisten. Jaap had een film van Leo van Aubel bekeken over “Fano”, een badplaats in Italië en één van Hans van Gerven over een camping in Twente. André had films over “Molen De Heesterboom” van Wil van Voorst en van het duo Cees Landwier en Cees Mokveld een film over het “Katwijkse Panbos”.
Voorafgaand aan de avond zagen we een voorbeeld van een Kerst- en Nieuwjaarsgroet van Jaap Rostohar. Volgens Jaap een eitje. Als iedereen z’n beste beentje voorzet dan heeft de Filmclub LVSL in ieder geval leuke filmpjes. Dus, ga d’r voor!

Fano is een bruisende badplaats maar rustig in de tijd dat Leo en Lucie er waren. Dat viel mij op omdat de heldere tekst dat extra benadrukte. Fano is een plaats met een lange historie. Leo en Lucie bezochten belangrijke plekken in de stad en gaven gedegen uitleg. Als ik mij goed herinner liep de zee enigszins leeg en konden gebouwen nog rechtgezet worden volgens Jaap. Een goed gemonteerde en informatieve film.

In de “Camping ’n Dappert” vertellen de eigenaars over de opzet en doel van deze camping. Erg enthousiast komt de eigenaar, onderuitgezakt in een luie stoel, niet over. Hij vertelt ook nog eens ongeïnteresseerd. Dat had de regisseur mijns inziens al bij de opnamen aan moeten pakken. Volgens Hans heeft hij dat wel geprobeerd. Zet ze ten eerste op een rechte stoel. Zo is het geen reclame. Er waren nog wat technische aanmerkingen.
“Houtzaagmolen De Heesterboom” is volgens André het soort film dat iedereen als oefening zou moeten maken. Het is een overzichtelijk in te delen verhaal en om het te doen zijn er molens zat.
De cameraman zat bovenop de actie en de werking van zo’n houtzaagmolen is goed te volgen. De voice-over helpt maar vertelt ook wel vaak onnodig wat we zien. Het achtergrondgeluid is soms storend. De cameraman had geen “steady” hand. Leuke film maar kan vooral in de montage nog worden verbeterd.
In “1e wandeling door het Katwijkse Panbos” volgen de makers de boswachter van de “Pan van Persijn”, kortweg “Panbos”. Hij vertelt uitgebreid en enthousiast over verleden, heden, gebruik en vegetatie. Het is een onderhoudende film maar erg lang. De vragen van de ene Cees halen in mijn gevoel de vaart een beetje uit de film en zouden, gezien de lengte en zijn donkerbruine stem, probleemloos weg kunnen.

Er zijn wat technische verbeteringen mogelijk maar over het algemeen heeft dit duo een product met potentie afgeleverd.

Arie de Ridder