Op deze filmanalyse-avond werden een viertal films van leden van de LVSL besproken. Jan van Wandelen, al vele jaren een vervend filmer binnen onze filmclub, had de films vooraf uitvoerig bekeken en een uitgebreide analyse opgesteld. Jan begon zijn inleiding met zijn eigen ‘Aandachtspuntenlijstje’ toe te lichten. Bij het maken van zijn eigen films en het beoordelen van films hanteert hij onderstaand lijstje; een goed hulpmiddel voor filmers!
Aandachtspunten:
Inhoud en montage
- Richt je op de essentie (pas op met zijpaden en niet te veel details)
- Roep enthousiasme op voor je onderwerp: mensen, emoties, spanning, maak het boeiend
- Bedenk korte hoofdstukjes (sequenties)
- Bedenk een sterke titel en maak een sterke intro
Filmische vormgeving
- Zorg voor stabiel camerawerk
- Zorg voor afwisseling in shots
- Zorg voor een goede belichtingen goede witbalans
Montage
- Zorg voor onopvallende montage
Geluid
- Zorg voor storingsvrij geluid
- Zorg voor verstaanbare voice-over en breng geluidslagen in balans
————————
Film 1: Cadillac van Leo van Aubel:
De film gaat grotendeels over het Franse plaatsje Cadillac èn waardoor het bekende automerk zijn naam hieraan te danken heeft. De film neemt je mee naar levensmiddelmarktje, waar ondanks dat de messen geslepen worden, het er erg gezellig aan toe gaat. Leo laat ons verder een aantal historische plaatsen en gebouwen zien in het stadje.
De analyse van Jan: Leuke film om naar te kijken. De muziek is goed. Dat geldt ook voor het camerawerk. Je krijgt er een echt vakantiegevoel bij. De uitgebreide koppeling aan het automerk maakt dat de film geen eenduidig verhaal heeft gekregen.
Beter is: het houden bij één onderwerp!; hoogstens wat kleine ‘knipoogjes’ naar het automerk.
Tip van Jan: Bij het gebruik van foto’s in je film kan je ook inzoomen op een foto. Dat geeft weer meer beweging!
Film 2: Het Koffertje van Bianca Kraus:
Een oude erg zieke man wil een groot geheim (nog steeds)erg niet delen met zijn familie. Hij gebruikt hiervoor een koffertje dat op verzoek van de man moet verdwijnen. Familieleden blijven echter geïnteresseerd in het koffertje en vinden het uiteindelijk in een Kringloopwinkel. De ontknoping is verrassend!
De analyse van Jan: Onderhoudende film. Goede lengte. Mooi acteerwerk. De aftiteling is compleet. Sommige shots waren wat aan de korte kant.
Tip van Jan: Om de film wat interessanter / spannender te maken kan je wat meer medium- of close-upshots gebruiken.
Film 3: Keukenrenovatie van Pim vd Ende
Pim vd Ende maakte al meer films over Serviceflatgebouw Schouwenhove. In deze film volgt hij de renovatie van de keuken; van de sloop van de oude keuken tot de ingebruikname van het compleet nieuwe kookeiland. Het is een gigantische klus.
De analyse van Jan: Geslaagde film waar weinig over op te merken valt. Goed camerawerk.
Tip van Jan: een interview met bijvoorbeeld een opzichter zou de film nog wat levendiger maken en wat achtergrond informatie geven.
4. Betsy van Bianca Kraus
De film gaat over een gezellig en muzikaal meerdaags verblijf op een camping in Bunnik. Een groep mensen (vrijwel allemaal vrouwen) uitgedost in een zgn Tante Betsy jurk, dansen, zingen, eten en drinken! Het is een en al feest op de camping met veel leuke conversatie en gezellige muziek. Ter toelichting: Tante Betsy jurken zijn kleurrijke jurken met drukke prints en een voorkeur voor folklore en retro).
Analyse van Jan: Het is een uitermate vrolijk filmpje. Goede balans tussen muziek en opgenomen geluid. Ritme is goed (soms gesneden op de muziek). Pans goed uitgevoerd. Shots qua lengte en afwisseling goed.
Tips van Jan: De titel van de film kan beter wat langer in beeld komen dan nu. Ook zou een beetje meer achtergrondinformatie de film ten goede komen. Hij noemt de 4 W’s die gelden voor elk scenario. Wie, Wat, Waar en Wanneer. Uit de discussie hierna bleek dat een andere versie die Bianca ook heeft ingestuurd, een inleiding kent die meer duidelijkheid geeft over de organisatie van dit campingfeest. Deze versie heeft Jan echter nooit goed bereikt!
De avond werd beëindigd door de voorzitter nadat hij Jan bedankte voor zijn vele werk en m.n. ook voor zijn heldere analyses.
Jos Duijnhoven